You are currently viewing Ακάκιε Κώστας Κρομμύδας – Η κριτική μου
Ακάκιε Κώστας Κρομμύδας Εκδόσεις Διόπτρα

Ακάκιε Κώστας Κρομμύδας – Η κριτική μου

Ακάκιε Κώστας Κρομμύδας η αναβίωση ενός μύθου. Η αναβίωση μιας ολόκληρης εποχής.

Μια εισαγωγή στο Ακάκιε Κώστας Κρομμύδας

Η προσφώνηση Ακάκιε σημάδεψε γενιές και γενιές ανθρώπων. Ανάμεσα σε αυτούς και εμένα. Ήταν το σλόγκαν μιας διαφήμισης, που σε εμένα εκεί στα παιδικά μου χρόνια είχε δημιουργήσει μια αίσθηση πραγματικότητας καθώς βάδιζα στις διακοπές μου, νωχελικά μέσα σε πραγματικούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου.

Όταν είσαι παιδί δεν καταλαβαίνεις τις πραγματικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε κομμάτι γης ή κάθε κομμάτι μόχθου. Τις φαντάζεσαι όμως και μάλιστα με έναν τρόπο ακατέργαστο και γνήσιο. Κάπως έτσι φανταζόμουν και επεξεργαζόμουν και εγώ όλο αυτό το μυστήριο που κρύβονταν πίσω από κάθε υλικό που έφτανε στο σπίτι μας και ειδικά στο τραπέζι μας.

Ο Κώστας Κρομμύδας επιλέγει να μας φέρει κοντά στην αληθινή ιστορία ενός ανθρώπου που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, φέρνοντας επανάσταση στην αγορά Ζυμαρικών με τις καινοτόμες ιδέες του. Αλλά αλλάζοντας παράλληλα και τις διατροφικές αξίες των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Το βιβλίο είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία που αγγίζει με ευαισθησία άγνωστες πτυχές της ζωής του Λευτέρη Μαντζίκα, που ήρθε στην Αθήνα με μια χαρισμένη χρυσή λύρα. Αλλά και με δίψα να δουλέψει, να αναδειχτεί και να πετύχει. Πάλεψε, αγωνίστηκε, πολέμησε και για τα όνειρα του και για την πατρίδα του και για τον έρωτα του. Και γενικά για όλα όσα θεώρησε σπουδαίες αξίες αυτής της ζωής. Πέτυχε το ακατόρθωτο κυρίως αποδεικνύοντας πως για να πετύχεις χρειάζονται στόχοι, αγώνας και κοντράρισμα κάθε αντιξοότητας και αθέμιτου ανταγωνισμού. Με καθαρά χαρτιά και καθαρή συνείδηση σε όλη την πορεία της ζωής του απέδειξε τί ακριβώς σημαίνει αγωνιστής και άνθρωπος.

Εισχωρώντας στο Ακάκιε Κώστας Κρομμύδας

Για μένα είναι το καλύτερο βιβλίο του συγγραφέα, Όχι γιατί είναι εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία. Αλλά γιατί έχει καταφέρει με την περιεκτικότητα της γραφής του και την ρεαλιστική αποτύπωση των εικόνων του να αποδώσει μια εποχή και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα διάχυτη από συναίσθημα, δικαιοσύνη, εργατικότητα, μαχητικότητα, ελπίδα και καλοσύνη. Ευθύτητα και ταπεινότητα. Αλλά και να δώσει σε όλα τα εμπόδια της ζωής χαρακτήρα ενός μαθήματος ανόδου προς τον στόχο και την επιτυχία. Με μια ζωγραφιά παραμυθιού, αλλά και απότομου ρεαλισμού βιώνουμε μια εξαιρετική μίξη του συναισθηματικού κόσμου του κεντρικού ήρωα, αλλά και των γεγονότων και των βιωμάτων που τον περιβάλουν. Τα τραύματα απουσίας μιας και μεγαλώνει χωρίς μητέρα. Η πατρική δικαιοσύνη. Το θάρρος του να φύγει μόνος από το χωριό και να ταξιδέψει στην άγνωστη Αθήνα. Ο τρυφερός και άγουρος έρωτας που θα γίνει δυνατή και παντοτινή αγάπη. Συντροφικότητα και δοτικότητα. Η φιλία σε πρώτο πλάνο. Ο πόλεμος που θα σμιλέψει και θα δοκιμάσει την δύναμη του χαρακτήρα του και την ανθεκτικότητα της ψυχής του. Οι πρωτοπόρες ιδέες του. Το στοχευμένο όραμα του. Το πείσμα του και η διορατικότητα του. Πίστευε πως καμία ευκαιρία από αυτές που θα σου δοθούν δεν πρέπει να την αφήσεις να πάει χαμένη.

Ένα βιβλίο γοητευτικό, νοσταλγικό και ώριμο. Μια μυθιστορηματική βιογραφία αλήθειας και έμπνευσης που μας φέρνει κοντά στο άρωμα μιας άλλης Αθήνας, μιας άλλης εποχής, μιας άλλης νοοτροπίας και μιας άλλης αντίληψης. Με μια διάχυτη συγκίνηση και με μια αυθεντικότητα συναισθημάτων, λόγων και πράξεων. Από την αρχή ως το τέλος είναι ένας χείμαρρος αγωνιστικότητας, εμπειρίας και γνώσης. Βαθιά ανθρώπινο προσεγγίζει ευλαβικά μια προσωπικότητα που έδωσε τόσα πολλά και άφησε μια κληρονομία έργου αξιοζήλευτου και αξιομνημόνευτου που στιγμάτισε μοναδικά τα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας. Η κάθε λέξη, η κάθε φράση είναι πηγή ελπίδας αισιοδοξίας και διδαχής. Η κάθε εικόνα είναι δοσμένη με χρώμα, με ζωντάνια και με κινηματογραφική ακολουθία που τονίζει την κάθε στιγμή μοναδικά δίνοντας της κίνηση και ουσία. Η αλληλουχία των γεγονότων και η επιλογή των περιστατικών αληθινών ή μυθοπλαστικών φωτίζουν τα καίρια σημεία μιας πορείας και μιας ουσιαστικής προσέγγισης του πρωταγωνιστή σε όλα αυτά που ονειρεύτηκε που προβληματίστηκε, που αγωνίστηκε σκληρά και ανταγωνίστηκε τίμια. Όλα αυτά που κέρδισε ή έχασε αλλά κατάφερε να μετουσιώσει το κάθε τι στην ζωή του σε ένα απόσταγμα ευτυχίας και μάθησης μέχρι το τέλος της. Ο Λευτέρης μοιάζει να είναι το επίκεντρο της ιστορίας και όμως το επίκεντρο της είναι όλα εκείνα τα σημεία που έκτισαν τον χαρακτήρα του. Ο ανεπανάληπτος τρόπος ζωής του. Η επιμονή του στην διεκδίκηση των ονείρων του με καθαρότητα και τιμιότητα και η ταπεινοφροσύνη του απέναντι στα κεκτημένα του και στα επιτεύγματα του.

Σαν αναγνώστρια ένιωσα μεγάλη χαρά που μέσα από αυτό το μυθιστόρημα έμαθα για την ζωή ενός ανθρώπου που αξίζει να γνωρίσουμε μέσα από τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του. Και χάρηκα που ο συγγραφέας μέσα από τους φανταστικούς επιπρόσθετους χαρακτήρες του ή τις δικές του πινελιές επάνω στην ζωή του Πρωταγωνιστή, άφησε το μυστήριο και την γοητεία να πλανάτε προς αναζήτηση και άλλων λεπτομερειών που έκρυβε μέσα της αυτή η φοβερή προσωπικότητα. Αυτός ο χαρισματικός χαρακτήρας. Συγκίνηση, δέος και προσήνεια για κάποιον άγνωστο άνθρωπο ως εχθές που είχα την τύχη να γνωρίσω μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Αλλά και έντονη περιέργεια να ψάξω και να βρω και άλλα κομμάτια του εαυτού του που θα φωτίσουν ακόμα περισσότερο τον εξαιρετικό χαρακτήρα του.

Εν κατακλείδι

Η συναρπαστική ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα γίνεται ακόμα συναρπαστικότερη και διεισδυτική μέσα από την εξαιρετική αναπαράσταση της στο χαρτί με βασικό χαρακτηριστικό το μέτρο των λέξεων και την απογείωση των πράξεων. Των πράξεων εκείνων που άφησαν το σημάδι τους σε μια ολόκληρη γενιά και διαχρονικά σε όλους εμάς που αξίζει να μαθαίνουμε τα πεπραγμένα σπουδαίων ανθρώπων.

Αφήστε μια απάντηση