You are currently viewing Αρετή Πρότυπη Ψυχιατρική Κλινική Ήρα Βλάχου – Συνέντευξη

Αρετή Πρότυπη Ψυχιατρική Κλινική Ήρα Βλάχου – Συνέντευξη

Ένα σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα, με έντονο όμως το αστυνομικό σασπένς φιλοξενούμε σήμερα στο Book Zoom. Αρετή Πρότυπη Ψυχιατρική Κλινική και θα το γνωρίσουμε μέσα από την συζήτηση μας με την συγγραφέα του Ήρα Βλάχου.

Να σεβόμαστε τους Διαφορετικούς Ανθρώπους. Τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πιο σκοτεινό μέρος της ίδιας τους της ψυχής κι έχουν το σθένος να παλέψουν για να αναδυθούν στο φως.

Περιγράψτε μας το βιβλίο σας μέσα από μια φράση ή μια μικρή παράγραφο.

«Το 10 συμβολίζει την ευτυχία. Οι αριθμητικές πράξεις που φτιάχνεις το 10 ποικίλουν. Οι πράξεις  αυτές είναι τα καλούπια στα οποία θα βάλεις την ευτυχία σου. Θέλεις να προσθέσεις; Θέλεις να αφαιρέσεις; Αυτό είναι δικό σου θέμα. Βρες το καλούπι που σου ταιριάζει, αρκεί να βγάλεις το αποτέλεσμα 10.»

Η εποχή μας όσο καμία άλλη βάλλεται από δυσκολίες, άγχη και αδιέξοδα. Άλλοι καταφέρνουν να δραπετεύσουν από όλα αυτά και άλλοι όχι. Ποιο θεωρείτε πως είναι το κλειδί μιας ψυχικής ισορροπίας; Το διαχωριστικό ανάμεσα στην λογική και την τρέλα;

Η επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι το ελάφρωμα της ψυχής. Ο άνθρωπος να μην κρατά, να μην καταπιέζει τίποτα μέσα του.

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο ή κάποιο γεγονός που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο σας;

Ναι, ήταν η κυρά – Ζωγραφούλα, μια ηρωίδα από το προηγούμενο βιβλίο το μυαλό της οποίας έφερε περίεργες στροφές για να αντέξει την πραγματικότητά της. Μετά από αυτήν, μου γεννήθηκε η επιθυμία του να βασίζεται η ιστορία του καινούργιου μου βιβλίου σε μια ψυχιατρική κλινική.

Τι θα θέλατε να ανακαλύψει ο αναγνώστης μέσα από το βιβλίο σας;

Την αγάπη για την ελευθερία της ψυχής και του πνεύματος και πως, όσο αντιμετωπίζουμε κατάματα τους φόβους μας, εκείνοι μικραίνουν.

Όταν ολοκληρώσατε τη συγγραφή, εσείς τι ανακαλύψατε μέσα από αυτό για τον εαυτό σας; Τι αποκομίσατε από τη συγγραφική διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα;

Αποφάσισα να βλέπω τα πράγματα πιο αισιόδοξα.

Ενώ έχουμε εξελιχθεί σαν κοινωνία και σαν επιστήμη σε πολλά πράγματα, οι ψυχικές νόσοι αποτελούν ακόμα μεγάλο ταμπού. Τι χρειάζεται για να σπάσει επιτέλους αυτός ο στιγματισμός και το άτομο που χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια να την ζητήσει χωρίς φόβο και ενοχές;

Είναι η γιατρειά της ψυχής μια επιτακτική. Ο φόβος και η ενοχές οδηγούν σε μια μίζερη και αποκρουστική ζωή

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ηρώων σας; Υπήρξε κάποιος που είναι ο αγαπημένος σας;

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι λιποτάχτησαν από τη ζωή. Αγάπησα τον Αναστάση Τσαπαρδή, καθηγητή του καράτε. Kara στα γιαπωνέζικα θα πει κενό. Te σημαίνει χέρι. Ο Αναστάσης είχε μόνο το kara. Και χρειαζόταν ένα χέρι βοηθείας για να τον βγάλει πάλι στο φως.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσατε κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου σας;

Καμία δυσκολία. Η «Αρετή» συγγραφικά κύλησε σαν νερό.

Συνήθως αυτό που προδιαγράφει και καθορίζει την πορεία της ψυχικής μας υγείας είναι η ευτυχία ή η δυστυχία που θα βιώσουμε στην ζωή μας. Και όμως συναντάμε ανθρώπους που παλεύουν με ψυχικές νόσους ενώ έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας ευτυχισμένης ζωής. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;

Έχω διαβάσει ότι το μυαλό του ανθρώπου μένει εγκλωβισμένο σε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό του παρελθόντος και στη ζωή του πορεύεται βάσει αυτού. Αναζητά από τους άλλους τη συγνώμη που δεν άκουσε από τον πραγματικό υπαίτιο του περιστατικού εκείνου. Φαντάζομαι ότι εκεί επεμβαίνουν οι ειδικοί και πιστεύω πως όλοι έχουμε σκοτεινά σημεία στην ψυχή μας, ως φυσιολογικοί άνθρωποι. Δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος, δεν υπάρχει η τελειότητα της ψυχής.

Υπάρχει κάποιο αγαπημένο απόσπασμα από το βιβλίο, να το μοιραστείτε μαζί μας;

«Αντοπάριστος. Η ζωή έχει αξία όταν τη γεύεσαι αντοπάριστος. Να βιώνεις τη λύπη κλαίγοντας με λυγμούς. Στο θυμό, να φωνάζεις για την αδικία. Να τρέχεις στους φόβους σου, να τρέχεις καταπάνω τους, να τους καταπατάς με όπλο το θάρρος σου. Και στη χαρά να χοροπηδάς σαν μικρό παιδί, να πετάς, να γελάς. Χάπια, αλκοόλ, κάπνισμα και ναρκωτικές ουσίες αλλοιώνουν τη χαρά.»

Συνήθως, σε κάθε βιβλίο, συναντάμε βιώματα και μηνύματα του ίδιου του συγγραφέα. Υπάρχει κάποιο βιωματικό στοιχείο που διέπει το βιβλίο σας; Και ποιο ή ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τις σελίδες του;

Κάθε ήρωας έχει ένα κομμάτι μου. Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι η αγάπη για τη ζωή.

Ο φόβος, οι ενοχές, οι ανασφάλειες θεωρώ πως είναι η κινητήριος δύναμη που υποσκάπτει τις πληγές της ψυχής. Πως μπορεί να κτιστεί το καλούπι μιας ψυχής ώστε να τα νικά όλα αυτά πριν την κατακλύσουν οριστικά;

Όλοι κατακλυζόμαστε από φόβους κι ενοχές. Είναι συναισθήματα που υπάρχουν μέσα μας. Όταν φτάσουν στο σημείο να ορίζουν τη ζωή μας, τότε θα πρέπει να απευθυνόμαστε στους ειδικούς.

Υπάρχουν κάποια σημάδια που είναι ορατά και μπορούν να αναγνωριστούν ώστε να μην φτάνουν τα άτομα με ευαισθησίες σε τέτοια επίπεδα να χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής ακόμα και νοσηλείας;

Πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε τον εαυτό μας.

Το βιβλίο Αρετή Πρότυπη Ψυχιατρική Κλινική έχει έντονο το κοινωνικό στοιχείο και παράλληλα το αστυνομικό σασπένς και την σκοτεινή ατμόσφαιρα ενός νουάρ μυθιστορήματος. Ποιο είναι το μυστικό της ισορροπίας που κρατήσατε ώστε και να περάσετε τα βιώματα των πρωταγωνιστών σας και να δώσετε τα μηνύματα που έπρεπε στους αναγνώστες σας, αλλά και να κρατήσετε την έντονη πλοκή μυστηρίου μέχρι το τέλος;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Είναι ένα βιβλίο που βγήκε μέσα από την ψυχή μου και με πολλή αγάπη για αυτό, για τους ανθρώπους, για τη ζωή και φυσικά για την δικαίωση. Δεν υπήρξε καμία «συνταγή».

Με ποιο τραγούδι θα επενδύατε μουσικά αυτό το βιβλίο;

«Η ζωή» του Δημήτρη Μπάση. Η ζωή που συγχωρεί τους πολύ τολμηρούς, τους τρελούς και τις αξίες.

Φτιάξτε μας ένα απόφθεγμα που προκύπτει από το σύνολο του βιβλίου σας Αρετή. Πρότυπη Ψυχιατρική Κλινική.

Να σεβόμαστε τους Διαφορετικούς Ανθρώπους. Τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πιο σκοτεινό μέρος της ίδιας τους της ψυχής κι έχουν το σθένος να παλέψουν για να αναδυθούν στο φως.

Ήρα Βλάχου

Βιογραφικό Συγγραφέως

Η Ήρα Βλάχου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει και εργάζεται ως παιδαγωγός.

Το 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο «Η Αλλαγή» και ακολούθησε το παραμύθι «Ο γιατρός του γέλιου» από τις εκδόσεις 24 γράμματα.

Το 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Gemini» από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Το τέταρτο βιβλίο της Αρετή. Πρότυπη Ψυχιατρική Κλινική κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Αφήστε μια απάντηση