You are currently viewing Βιβλίων Έργα η Ιστορία μας

Βιβλίων Έργα η Ιστορία μας

Η ιστορία μας

Η σελίδα Βιβλίων Έργα και το Blog μας ίσως να μην υπήρχε αν δεν υπήρχε και μια ιδιαίτερη συγκυρία στην ζωή μου.

Η ιστορία μας λοιπόν

Ήταν Ιούλιος του 2013 δέκα χρόνια πριν που ενώ έπαιρνα άδεια πάντα Αύγουστο, μου έδωσαν από την δουλειά μια εβδομάδα και τον Ιούλιο. Λόγω ανακαίνισης βέβαια. Γιατί που άδεια μέσα στον Ιούλιο. Ήταν απαγορευτικό για εμένα, που δεν διεκδικούσα ποτέ τα εργασιακά μου δικαιώματα. Και ενώ κάθε χρόνο πήγαινα διακοπές ένα μήνα ολόκληρο της άδειας μου. Είπα αφού ήταν μόνο μια εβδομάδα να μείνω Αθήνα και να κάνω αποδράσεις σε κοντινές παραλίες.

Συνήθως στις διακοπές μου δεν έπαιρνα βιβλία γιατί πάντα ήθελα να εξερευνώ τα μέρη που πήγαινα και ο χρόνος μου ολόκληρος αναλωνόταν στις ταξιδιωτικές μου εξορμήσεις. Και ενώ διάβαζα πολύ από τα δέκα μου χρόνια έως τα είκοσι δυο. Από τα είκοσι δυο μου ως τα τριάντα εννιά (εδώ θα γελάσετε δεσποινίς ετών 39) διάβασα ελάχιστα βιβλία. Οπότε η μεγάλη αποχή από την ανάγνωση και ο πολύς χρόνος για μια εβδομάδα διακοπών εντός Αττικής με έκανε να επισκεφτώ αρκετά βιβλιοπωλεία για να προμηθευτώ βιβλία για να περάσω την ώρα μου στην θάλασσα.

Υπάρχουν ενημερωμένα βιβλιοπωλεία;

Εκεί διαπίστωσα μετά λύπης μου, πως ελάχιστα βιβλιοπωλεία ήταν ενημερωμένα πραγματικά για το είδος, το ύφος, και την αξιολόγηση ανά αναγνώστη των βιβλίων που κυκλοφορούσαν. Πάντα θεωρούσα πως όλα τα βιβλία δεν είναι για όλους τους αναγνώστες και πως ο σωστός βιβλιοπώλης πρέπει να αναγνωρίζει τις ειδικές συνθήκες του κάθε αναγνώστη, ώστε να μπορεί να του προτείνει τα βιβλία που του ταιριάζουν. Σε επόμενο θέμα θέλω να θίξω και το ζήτημα κατά πόσο διαβάζουν αυτοί που μας προτείνουν βιβλία είτε αφορά βιβλιοπώλες, είτε αφορά το πλέον διαδεδομένο είδος των bloggers.

Επειδή λοιπόν οι προτάσεις βιβλίων που μετατράπηκαν σε αγορές εκείνη την εβδομάδα ήταν κάτω του μετρίου. Μπήκα στην διαδικασία να ψάξω διαδικτυακά εναλλακτικές επιλογές. Παράλληλα έχοντας και χρόνο λίγο περισσότερο εκείνη την εβδομάδα του Ιούλη του 2013 ασχολήθηκα και με το Facebook που παρότι το είχα σαν προφίλ από το 2007 δεν είχα ασχοληθεί παρά ελάχιστα (μην κοιτάτε που τώρα το παρατραβάω). Μπήκα σε μια ομάδα ανταλλαγών βιβλίων λοιπόν μέσω Facebook που παράλληλα όμως τα μέλη ανέβαζαν και την άποψη τους για τα βιβλία που αντάλλασσαν και διάβαζαν. Ε εκεί μέσα βρήκα κάποια εξαιρετικά βιβλία που έγιναν η αφορμή :

    • Να επανασυνδεθώ πραγματικά με την λογοτεχνία

    • Να φτιάξω λίστες με τα βιβλία που θέλω να διαβάσω

    • Να μοιραστώ τις δικές μου απόψεις για τα βιβλία και την λογοτεχνία

    • Να γνωρίσω ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα που έχουν γίνει φίλοι καρδιάς δέκα χρόνια μετά.

    • Και κάποια ακόμα που δεν έχω εντοπίσει και θα τα συνειδητοποιήσω με τον καιρό

Στην τελική ευθεία

Και ήρθε ο Αύγουστος. Είχα ακόμα τέσσερις εβδομάδες διακοπών. Αλλά η ευκαιρία που μου δόθηκε επιτέλους να κάνω έστω και μια εβδομάδα διακοπές τον Ιούλιο, μου έδωσε την ευκαιρία να καταλάβω πως και η Αττική έχει όμορφες παραλίες αρκεί να τις βρεις. Πρώτη φορά λοιπόν στην ενήλικη ζωή μου αποφάσισα να μείνω Αθήνα και να περάσω τις διακοπές μου εντός των τειχών. Θάλασσα λοιπόν και βιβλίο για να καταλάβω πως και οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται. 

Μέσα από την ομάδα των ανταλλαγών είχα διαβάσει εξαιρετικά βιβλία. Αλλά δεν ήταν το ύφος της ομάδας που έδινε αποκλειστικά την ευκαιρία να γνωρίσουμε βιβλία από νέες κυκλοφορίες ή από εμπειρίες αναγνωστικές.

Και η όλη διαδικασία με έβαλε στην σκέψη γιατί να μην δημιουργήσω μια ομάδα εντελώς διαφορετική από αυτές που προϋπήρχαν. Μια ομάδα που θα δηλώναμε ποιο βιβλίο θα θέλαμε να διαβάσουμε και τα υπόλοιπα μέλη που το έχουν διαβάσει θα κατέθεταν την άποψη τους για αυτό. Έτσι και έγινε λοιπόν και στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013 δημιουργήθηκε η ομάδα Βιβλίο ποιο θα ήθελα να διαβάσω στοFacebook . Τώρα πιά η ομάδα αυτή είναι σελίδα. Η ομάδα μας πλέον εδώ και αρκετό καιρό έχει μετονομαστεί σε Βιβλίων Έργα. Μέσα από την ομάδα αυτή γνώρισα υπέροχα βιβλία που δεν θα υπήρχε περίπτωση να γνωρίσω. Επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία για πρώτη φορά στην ζωή μου εκτός από το διάβασμα να προσπαθήσω να γράψω και να μιλήσω για αυτά τα βιβλία που έχω διαβάσει και να μοιραστώ τις σκέψεις μου μαζί σας. 

Είναι κάτι που μου αρέσει. Το να ψάχνεις να βρεις πράγματα πίσω από τις λέξεις και πίσω από τις έννοιες. Να προσπαθείς να συνθέσεις ένα κείμενο πάνω στο ίδιο το κείμενο που έχεις διαβάσει είναι μια διαδικασία που προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον.

Στο παλιό μας blog Βιβλίων Έργα φιλοξενήσαμε δεκάδες κυκλοφορίες βιβλίων. Δεκάδες κριτικές και συνεντεύξεις. Σε αυτό το καινούργιο θα προσπαθήσουμε για ακόμα περισσότερα θέματα. Για να φέρουμε ακόμα πιο κοντά τους αναγνώστες με την Λογοτεχνία που τους ταιριάζει. Γιατί πάντα πίστευα και πάντα πιστεύω πως το κάθε βιβλίο κουμπώνει ξεχωριστά στον κάθε αναγνώστη.

Σας καλωσορίζω λοιπόν στο νέο μας Blog και εύχομαι μέσα από αυτό να βρείτε τα βιβλία που θα αγαπήσετε. 

Με εκτίμηση Ρετετάκου Γεωργία

This Post Has One Comment

  1. Ντίνα

    Συγχαρητήρια Γεωργία μου και για την αρχή και για τη συνέχεια και για το τώρα που συνεχίζεις δυναμικά! Οι άξιοι άνθρωποι σαν κι εσένα διακρίνονται και σαφώς ακολουθούνται! Εύχομαι η συνέχεια του ταξιδιού σου μέσα από τα βιβλία να είναι μακρύς κι ευχάριστος, για να έχεις πολλά πολλά χρόνια μπροστά σου να χαίρεσαι την κάθε σου μέρα! Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνεις! 🙂

Αφήστε μια απάντηση