You are currently viewing Η φωλιά της Αλεπούς Εύα Καραδημήτρη – Η κριτική μου

Η φωλιά της Αλεπούς Εύα Καραδημήτρη – Η κριτική μου

Η φωλιά της αλεπούς Εύα Καραδημήτρη, κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική και είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, έκπληξη της χρονιάς για εμένα. Ένα βιβλίο που τα έχει όλα. Αστυνομική πλοκή, κοινωνικές προεκτάσεις, μηνύματα και αλληγορίες σε ένα σκηνικό σκοτεινό και μυστηριώδες. Aνατρεπτικό μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Η φωλιά της αλεπούς ένα βιβλίο που εκπλήσσει με την δύναμη του

Για να απαλλαγείς από τον θάνατο πρέπει πρώτα να ζήσεις. Και για να ζήσεις, πρέπει πρώτα να σκοτώσεις.

Διαβάζοντας αυτή την φράση, αλλά και τον πρόλογο του βιβλίου, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την δύναμη του. Μια δύναμη που ξεπετάγεται μέσα από τις λέξεις, τα ισχυρά νοήματα και τις σκληρές καταστάσεις που βιώνουν οι πρωταγωνιστές, προκειμένου να ξαναβρούν τον εαυτό τους ή να πληρώσουν τα λάθη τους. Τους ενώνουν συμβάντα, τους χωρίζουν ενοχές. Τους ενώνει η αγάπη και το μίσος τους διχάζουν τα κίνητρα σε μια ιστορία που έχει μια κοινή και αδιόρατη κατεύθυνση να δικαιώσει, να λυτρώσει, αλλά και να τιμωρήσει έστω και ετεροχρονισμένα για λάθη, παραλείψεις και εμμονές. Για μια ακατάσχετη βία και επιβολή.

Εισχωρώντας στην φωλιά της αλεπούς

Τόπος της ιστορίας μας η Ισπανία. Η Κριστίνα μια νεαρή κοπέλα εθισμένη σε ουσίες και εξαρτήσεις ζει με την μητέρα της. Μια μητέρα που δεν την έχει αποδεχτεί ποτέ, από την ημέρα της γέννησης της. Μια μητέρα που έχει γίνει ακόμα πιο σκληρή όταν ο μικρότερος της γιός χάνει την ζωή του ύστερα από ένα ατύχημα. Η Κριστίνα έχει να αντιμετωπίσει και την απώλεια του αγαπημένου της αδερφού, αλλά και τις αυξανόμενα ακραίες αντιδράσεις της μητέρας της που την θεωρεί ένοχη και υπεύθυνη για τον χαμό του.

Ένα βράδυ η Κριστίνα από το τέλμα της βίας και της απελπισίας θα βρεθεί στην αγκαλιά τας αγάπης, της φροντίδας και της προστασίας. Θα γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο του Φελίπε και θα ξεφύγει από το χάος που έχει κατακλίσει την ψυχή της. Θα ζήσει μαζί του δύο υπέροχα χρόνια που θα την βγάλουν από τους εφιάλτες της και θα της δώσουν ελπίδα και στοργή. Όμως το παρελθόν και οι ενοχές είναι πάντα εκεί και καραδοκούν, να ξυπνήσουν τον εφιάλτη και την έτοιμη παγίδα. Μια παγίδα που της στήνει ο ίδιος της ο εαυτός, αλλά και αυτός που χειραγωγεί μυαλό και καταστάσεις, Ένα τηλέφωνο από κάποιον άγνωστο πληροφοριοδότη που της λέει πως ξέρει ποιος σκότωσε τον αδερφό της, την κάνουν να επιστρέψει στον τόπο που έζησε τα χειρότερα της χρόνια. Ένα τηλέφωνο και ο εφιάλτης ξεκινάει να ανταμώσει με την μεγαλύτερη ευκαιρία που της έδινε η ζωή, ίσως την τελευταία της. Μια ευκαιρία για λύτρωση, μια ευκαιρία για δικαίωση.

Η χαρά, η αθωότητα, ο έρωτας, η ανθρωπιά, έχουνε χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Σε ένα πολυδιάστατο σύμπαν, που στ’ αρπάζει όλα με την πρώτη ευκαιρία, το μόνο σταθερό είναι η επιβίωσή σου με κάθε κόστος. Το σύμπαν έχει την εκπληκτική ιδιότητα να σου βάζει τρικλοποδιά εκεί που δεν το περιμένεις, τη στιγμή που νομίζεις ότι το ξεγέλασες πρώτος, μα και να σου χαμογελά, εκείνο το απρόβλεπτο λεπτό όταν όλα μοιάζουν χαμένα.

Η ζωή της κατρακυλά και πάλι από την μια στιγμή στην άλλη. Ποιος κινεί τα νήματα ποιος είναι αυτός που ωθεί τα γεγονότα προς τον δρόμο που θέλει αυτός να ακολουθήσουν εκτροχιάζοντας ζωές και συνειδήσεις. Στον δρόμο για την αναζήτηση της αλήθειας η Κριστίνα θα έρθει σε επαφή με μια οικογένεια, που θα της θυμίσει έντονα τα παιδικά της χρόνια. Τα βιώματα της θα αναμειχθούν με τα πεπραγμένα αυτής της οικογένειας, ανασύροντας μνήμες σκληρές που φωτογραφίζουν εκ νέου τα σημεία που έκριναν την χάρτινη παιδικότητα της. Τα σημεία που χάραξαν την εύπλαστη παιδική της ψυχή.

Επικεντρώνοντας τις σκέψεις μου

Αυτό που για μένα κάνει ξεχωριστό έναν συγγραφέα είναι ο τρόπος που δημιουργεί εικόνες και παράλληλα ο τρόπος που στις μεταδίδει. Πότε γλαφυρά και πότε μονολεκτικά. Ο τρόπος που σχεδιάζει την πλοκή ώστε αυτή να περιλαμβάνει γεγονότα και συναισθήματα που σε κυκλώνουν ασφυκτικά και σε αγκαλιάζουν τρυφερά. Η μέθοδος που σε κάνει να αντιληφθείς πως οι άνθρωποι είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο αρκεί να βρεθούν μπροστά στον χειρότερο εφιάλτη τους, Και το θέμα είναι πως η είσοδος της φωλιάς του εφιάλτη έχει πάντα την αντίστοιχη έξοδο, αρκεί να έχεις το κίνητρο να θέλεις να βγεις από αυτή. Αρκεί να σου έχουν μείνει δυνάμεις να παλέψεις. Αρκεί να έχεις την ανάγκη να συγχωρέσεις όπως έχεις την ανάγκη να συγχωρεθείς και να λυτρωθείς.

Η συγγραφέας δημιουργεί μια εξαιρετική ατμόσφαιρα μυστηρίου, αλλά και έντονων αντιφατικών συναισθημάτων καθώς έρχεσαι σε επαφή με τους ήρωες, τα βιώματα τους και κυρίως τα λάθη τους. Στο βιβλίο δεν θα βρείτε κανένα αψεγάδιαστο ήρωα, γιατί πολύ απλά αυτό αποτελείται από ανθρώπους που έχουν υποφέρει, πληγωθεί και αντιμετωπίσει σκληρές καταστάσεις στην ζωή τους. Από ανθρώπους που ξεφεύγουν από την ανθρώπινη ηθική ή φτάνουν επικίνδυνα στα όρια της. Από ανθρώπους που έχουν γνωρίσει την βία, την τοξικότητα, την επιβολή, την χειραγώγηση. Και μάλιστα από την παιδική τους ηλικία κάποιοι. Από μια παιδική ηλικία που χτίζει στην ουσία την θετική ή την αρνητική ψυχολογία της προσωπικότητας του καθένα μας. Είμαστε η παιδική μας ηλικία, γιατί αυτή καθορίζει τον κορμό μας, από τις καθαριστικές στιγμές της φροντίδας ή της παραμέλησης. Της στοργής ή της κακοποίησης.

Τα συναισθήματα αλλάζουν διαρκώς, επίμονα και εμφατικά για να αναδείξουν την ζήλεια, την απόρριψη, την χειραγώγηση του μυαλού. Το αρρωστημένο πάθος. Την εμπάθεια και τον εγωισμό. Αντιπαραβάλλονται διαρκώς με τις τύψεις από την επίρριψη των άδικων ευθυνών. Τις ενοχές δίκαιες και άδικες. Την εσωστρέφεια, την παράφορη και ακραία διαχείριση του πένθους και της απώλειας. Ο χρωματισμός που δίνεται στα γεγονότα και στην στάση των ηρώων που τους επιστρέφουν στην παιδική τους ηλικία τα αναπάντεχα γεγονότα χαρτογραφώντας τα βιώματα τους από τη αρχή. Ρίχνοντας φως στα απωθημένα στα στερημένα από στοργή χρόνια της παιδικής ηλικίας. Αλλά και στα γεμάτα βία και ακρότητα αρρωστημένα μυαλά που στιγματίζουν ψυχές και συνειδήσεις. Για να επιστρέψουν όλοι στο παρελθόν τους και στο μερίδιο της ενοχής τους. Γιατί σχεδόν όλοι σε αυτό το μυθιστόρημα έχουν ένα μικρό κομμάτι ενοχής που συνθέτει το παζλ αυτής της ιστορίας μοναδικά και ξεχωριστά.

Περιγραφές που κόβουν σαν λεπίδα καθώς εισχωρούν στον προσωπικό λαβύρινθο του κάθε ήρωα. Τις εξελίξεις και την πλοκή δεν μπορείς να τις μαντέψεις δεν μπορείς να τις διαγνώσεις από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Η μια κατάσταση ανατρέπει την άλλη κατάσταση. Το βιβλίο έχει χροιά αστυνομικού μυθιστορήματος αφού ψάχνουμε ενόχους στην βασική ιστορία, αλλά και σε παράπλευρες ιστορίες που δημιουργούνται στην πορεία. Αλλά στην ουσία είναι βαθιά κοινωνικό που αγγίζει εξαιρετικά την σκοτεινή και φωτεινή πλευρά των ανθρώπων. Μια πλευρά που πολλές φορές την βλέπουμε μονόπλευρα και χωρίς βάθος. Γιατί τους ανθρώπους για να τους γνωρίσεις θα πρέπει να τους πλησιάσεις και όχι να τους κρίνεις από τον τρόπο που φέρονται πολλές φορές σαν αντίδραση άμυνας στις επιθέσεις που έχουν δεχτεί από τα βιώματα τους.

Τους ανθρώπους να τους μετράς στο δάκρυ σου ποιοι το προκάλεσαν ποιοι το σκούπισαν και ποιοι δεν το άφησαν να τρέξει άσε τα δάκρυα για τη βροχή εκείνη ξέρει καλύτερα

Η ανάλυση των πράξεων και των σκέψεων ακολουθεί ένα τρόπο ξεχωριστό για να αποδώσει σε αυτές την ουσία και την σημασία των απώτερων σκοπών και των αιτιών που οδηγούν τους ανθρώπους σε σκληρές και αποτρόπαιες πράξεις. Άλλοι έχουν δικαιολογίες και άλλοι απολύτως καμία.

Ναρκωτικά, γυναικεία κακοποίηση, εγκατάλειψη, κενά αγάπης στην παιδική ηλικία που καθορίζουν σημαντικά. Παιδική σεξουαλική κακοποίηση και η διαχείριση αυτής. Αλλά και αδυναμία διαχείρισης του πένθους, της ενοχής και των τύψεων. Τοξικές σχέσεις, ερωτικές, επαγγελματικές, φιλικές σχέσεις που ορίζονται από υπερβολές και άλλες διαθέσεις. Σχέσεις που πρέπει να σπάσουν για να αποδείξουν το μέγεθος της τοξικότητας τους αλλά και της εικονικής ανάγκης τους.

Οι ήρωες πρέπει να ξεφύγουν από τις ζώνες άνεσης τους ποτέ βίαια και πότε οικειοθελώς. Να βγουν από το καβούκι τους αυτό που τους περιβάλει η δήθεν ασφάλεια τους ή ο φόβος τους να προχωρήσουν παρακάτω. Να βγουν από αυτό που μας φωνάζει αλληγορικά η συγγραφέας από την φωλιά της αλεπούς. Να διεκδικήσουν μια ζωή δικιά τους και όχι μια ζωή χειραγωγούμενη από εξαρτήσεις, εξαρτημένες σχέσεις, βαλτωμένες ενοχές και λανθασμένες εικόνες.

Η αυτογνωσία μπαίνει ανάμεσα σε θύτη και θύμα και αλλάζει κάθε δεδομένο κάθε συναίσθημα κάθε ηθικό πρόσημο. Οι πράξεις τους υποκινούν τα γεγονότα. Αλλά παράλληλα και την δράση και την αντίδραση κάθε ενέργειας. Οι πρωταγωνιστές ανήμποροι στην αλληλεπίδραση των ίδιων των πράξεων τους λοιπόν, ψηλαφούν το βάθος της κόλασης τους μέχρι να αναδυθούν στην επιφάνεια της λύτρωσης και της εξιλέωσης

Ένας διαδοχικά διασπώμενος συνδετικός κρίκος ενώνει γεγονότα και πρόσωπα δημιουργώντας ένα γαϊτανάκι δράσης αντίδρασης, Τιμωρίας, εξαγνισμού και αποκατάστασης της εικόνας που έχουμε δημιουργήσει για τον κάθε ήρωα. Η μάχη των συναισθημάτων στο τέλος δίνει ρεσιτάλ σε έναν βρυχηθμό της ύστατης οργής που δυστυχώς δεν δικαιώνει απόλυτα τα πάντα. Δικαιώνει όμως την αντίληψη που πρέπει να έχουμε για την αισιόδοξη πλευρά της ζωής, που είναι φωτεινή ακόμα και μέσα από την μεγαλύτερη και πιο σκληρή της εικόνα της,

Και τελειώνοντας

Η φωλιά της αλεπούς είναι η αντανάκλαση των όσων έχουν δημιουργηθεί μέσα μας από την παιδική μας ηλικία. Είναι οι σχέσεις σταθμοί της ζωής μας αλλά και το σπάσιμο της αλυσίδας που θα οδηγήσει στην τελική κάθαρση και λύτρωση των ηρώων που πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον θάνατο και με τα όρια του εαυτού τους. Με την αλήθεια που αρνούνται να δουν, με τις καταστάσεις που αρνούνται να αλλάξουν.

Ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ, Ένα μυθιστόρημα που αγάπησα και ξεχώρισα φέτος στα καλύτερα της λίστας μου.

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση