You are currently viewing Θα σε καλύψω Βάιος Κουκκόνης – Η κριτική μου
Θα σε καλύψω Βάιος Κουκκόνης Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

Θα σε καλύψω Βάιος Κουκκόνης – Η κριτική μου

Θα σε καλύψω Βάιος Κουκκόνης. Ένα ψυχογράφημα που ακολουθεί μια πορεία για δυνατούς λύτες. Μια ιστορία που θα σας μείνει για καιρό χαραγμένη στο μυαλό.

Μια μικρή εισαγωγή Θα σε καλύψω Βάιος Κουκκόνης

Επιλέγω πολύ συχνά να διαβάζω πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς για να μπορώ να παρατηρώ την εξέλιξη της Λογοτεχνίας μέσα από νέους δημιουργούς. Από αυτό που λέμε νέο αίμα και φρέσκες ιδέες. Θα πάρω ένα κομμάτι λοιπόν από το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα το Μόνος μαζί σου για να ξεκινήσω να μιλάω για το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα.

Με γνώμονα αυτή την φράση ο συγγραφέας και στο βιβλίο θα σε Καλύψω μας παρουσιάζει μια δυνατή ιστορία ρεαλιστικού δειγματισμού της σημερινής κοινωνίας, αλλά παράλληλα και ένα δυνατό μάθημα μεταστροφής και ουσιαστικής αλλαγής των ανθρώπων μέσα από την κατανόηση των ίδιων των λαθών τους, αλλά και την αναγνώριση της προσωπικής τους εσωτερικής δύναμης μέσα από την πάλη τους με τα κατεστημένα, τις σκληρές συμπεριφορές και τα στερεότυπα της εποχής. Οι ήρωες κλείνονται μέσα στο όστρακο της καταπίεσης τους. Φοράνε το κάλυμμα της κοινωνικής τους επιφάνειας, μεταμφιεζουν και προσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους. Ρετουσαρουν η σβήνουν τα ψεγάδια τους. Μαθαίνουν να ζουν με τις πληγές και τα σημάδια τους. Μα το κυριότερο κυνηγάνε τα όνειρα τους. Αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Βάζουν στην άκρη ότι τους πόνεσε και τους οδήγησε στα άκρα.

Περίληψη – Πλοκή

Ένα πιστόλι επάνω στο τραπέζι. Και ο κάτοχος του περιμένει να πάρει την εκδίκηση του. Ο συγγραφέας μας βάζει σε ένα σκοτεινό και ασφυκτικό περιβάλλον που μυρίζει μυστήριο και αγωνία, και με έναν ρυθμό που θα ταίριαζε περισσότερο σε ψυχολογικό θρίλερ αρχίζει να μας εξιστορεί τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει.

Ο Γιώργης, η Ζέτα, η Καλυψώ με τις διαδοχικές εκμυστηρεύσεις τους μας μπάζουν συγκλονιστικά σε μια κατάθεση ψυχής έχοντας απέναντι τους τα βιώματα και τις αποφάσεις που εναλλάσσουν και μεταμφιέζουν τις συμπεριφορές τους έναντι σε όλους αυτούς που βρίσκονται απέναντι στα όνειρα και τις ελπίδες τους. Ο Κίμωνας η Ερατώ και ο Ιανός είναι το εκκολαπτήριο των εφιαλτών τους. Άλλοι στην πορεία αλλάζουν και διορθώνουν τα λάθη τους. Άλλοι συνεχίζουν να καταστραφούν μένοντας εμμονικά στις παράλογες ιδέες τους. Και άλλοι τσακίζονται ψυχολογικά όταν έρχονται έστω και την τελευταία στιγμή σε επαφή με την σκληρή και άκαμπτη εκδοχή του εαυτού τους.

Εισχωρώντας στο Θα σε καλύψω Βάιος Κουκκόνης

Είναι εξαιρετικός ο τρόπος που ο συγγραφέας τοποθετεί τα γεγονότα από την πρώτη σειρά έως την τελευταία δημιουργώντας μια εικόνα που αλλάζει διαρκώς μορφή και διάσταση φωτίζοντας κάθε φορά μια νέα πτυχή του ίδιου χαρακτήρα, για να αναδείξει ακόμα πιο έντονα την διαδικασία της αλλαγής και της ωρίμανσης των ηρώων. Αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί εντός τους η κάθε νέα αλλαγή. Η κάθε νέα άγνωστη πλευρά των ανθρώπων που στέκονται πότε απέναντι και πότε δίπλα τους. Πόσο διαφορετικά βλέπουμε τα πράγματα όταν γνωρίζουμε την μισή αλήθεια και πόσο διαφορετικά όταν βλέπουμε μπροστά μας Εντελώς απογυμνωμένη ολόκληρη την πραγματικότητα αυτή που είτε αγνοούσαμε είτε δεν θέλαμε να την παραδεχτούμε;

Παράλληλα το βιβλίο νοερά στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες. Τις προσωπικές επιθυμίες, τις κρυφές ελπίδες και τα ανόθευτα όνειρα. Ανάμεσα σε όλα αυτά τρεις ισχυρές λέξεις η λέξη Επανάσταση, η λέξη Ελευθερία και η λέξη Ευτυχία που ο συγγραφέας παίζει μαζί τους διαρκώς καθώς προσπαθεί να αναδείξει την καταπίεση των συναισθημάτων, την μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό και την εξέγερση απέναντι σε κάθε τι που αποτελεί απειλή για τα όνειρα και τις προσωπικές μας ανάγκες. Η Επανάσταση θα φέρει την Ελευθερία και η Ελευθερία θα φέρει την Ευτυχία. Το τρίπτυχο της ζωής που πραγματικά πόσο εύστοχα ο συγγραφέας το αποκαλύπτει και το προσωποποιεί μέσα από την διάσταση που παίρνουν οι ήρωες καθώς συρρικνώνονται σταδιακά σε μια και μοναδική οντότητα με πολλαπλές μορφές. Μια οντότητα που περικλείει τους πολλαπλούς εαυτούς μας αλλά ταυτόχρονα και την μοναδικότητα μας. Τα στάδια της ζωής μέσα από τους φόβους που κηδεύουν τα όνειρα. Μέσα από τον ξεσηκωμό που δίνει ελπίδα στο άπιαστο και στο ανεκπλήρωτο. Μέσα από την αποδοχή αυτού που είμαστε και αυτού που πετύχαμε να γίνουμε. Μέσα από τις δικές μας επιλογές και όχι μέσα από τα θέλω των άλλων. Όταν στο τέλος όλα φωτίζονται πόσο συγκλονιστική είναι η μία και μόνη αλήθεια που έχει διασπαστεί για να αποδείξει την μεγαλοπρέπεια της αυτογνωσίας, της αποδοχής και της συγχώρεσης.

Ένα ψυχογράφημα που ακολουθεί μια πορεία για δυνατούς λύτες. Μια ιστορία που θα σας μείνει για καιρό χαραγμένη στο μυαλό ακολουθώντας μια ανορθόδοξη και αντίστροφη διαδρομή μέχρι όλα τα γεγονότα να κουμπώσουν φανερώνοντας μια αλήθεια ξεχωριστή και μοναδική αλλά και τόσο διαφορετική από αυτή που είχαμε υπολογίσει η φανταστεί.

Η αφήγηση άλλοτε καλύπτει και άλλοτε αποκαλύπτει. Άλλοτε μεταμφιέζει και άλλοτε παραπλανεί.

Για να αποτυπώσει τη σταδιακή και δυσανάβατη πορεία της ψυχής μέσα από τα πολλαπλά στάδια που θα περάσει μέχρι να κατανοήσει πως οι επιθυμίες και τα θέλω δεν μπαίνουν σε ζυγαριές, ούτε μπαίνουν σε διαδικασία απολογίας. Πως ευτυχία δεν υπάρχει χωρίς ελευθερία και πως η ελευθερία δεν κερδίζεται ποτέ χωρίς προσωπικές και διαρκείς μάχες.

Εν κατακλείδι

Περιγραφές που κεντρίζουν. Εικόνες λεκτικές που περιγράφουν με πληρότητα το κάθε συναίσθημα και την κάθε ανατρεπτική εξέλιξη επάνω στην ψυχολογία των ηρώων . Ταυτόχρονα δημιουργούν το μυστήριο και το σασπένς στην πλοκή φέρνοντας τα αναπάντεχα ξαφνιασματα που τουμπαρουν διαρκώς τις εικασίες και την σειρά των γεγονότων.

Οι λέξεις χτυπούν σε καίρια σημεία της καρδιάς και του μυαλού βάζοντας τον αναγνώστη κατευθείαν στην ουσία των συναισθημάτων, των ενδόμυχων σκέψεων και των τραγικών ή λυτρωτικών επιλογών των πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών.

Θα κλείσω με μια φράση του βιβλίου.

Για μένα ένα βιβλίο μάθημα ζωής που πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά ελεύθερα και ευτυχισμένα.

Αφήστε μια απάντηση