You are currently viewing Θράσσα η μάγισσα της Θράκης Νάγια Δαλακούρα – Η κριτική μου
Θράσσα Η μάγισσα της Θράκης Νάγια Δαλακούρα

Θράσσα η μάγισσα της Θράκης Νάγια Δαλακούρα – Η κριτική μου

Θράσσα η μάγισσα της Θράκης, ένα παραμύθι σαγηνευτικό, εθιστικό και μεθυστικό που το λάτρεψα και το αγάπησα.

Μια εισαγωγή Θράσσα η μάγισσα της Θράκης

Την ανακάλυψα από το βιβλίο το Λιμάνι των χαμένων γυναικών που ήταν ένα από τα καλύτερα βιβλία που είχα διαβάσει το 2019 όταν πρωτοεμφανίστηκε στα Ελληνικά γράμματα η Νάγια Δαλακουρα. Με γνώμονα το πρώτο δείγμα γραφής της θέλησα να δω και το δεύτερο φυσικά. Έχω μείνει άφωνη, έκθαμβη και εκστασιασμένη μπροστά σε αυτό το νέο ταλέντο της Ελληνικής Λογοτεχνίας. Δεν είναι μόνο γνώστης της ιστορίας ,γνώστης της εποχής της και μύστης της νοοτροπίας του συμπλέγματος των λαών που συνυπήρχαν στο Βυζάντιο. Αλλά και εξαιρετική χειρίστρια του λόγου, καταπληκτική λογοπλόκος της μυθοπλασίας και αυθεντία της ισορροπημένης διαχείρισης της πολιτικής, της διπλωματίας και της θρησκοληψίας των χρόνων εκείνων. Έχει την φειδώ των συναισθημάτων σε απόλυτο έλεγχο. Διαχειρίζεται τα πάντα με το απόλυτο μέτρο κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να κρατά ένα ιστορικό μυθιστόρημα που πατάει στα ίχνη της ιστορικότητας και της μυθιστορηματικής εξέλιξης. Αλλά και της ανεξέλεγκτης πορείας που πρέπει να έχουν οι ήρωες ενός βιβλίου για να αποδείξουν το φθαρτό και το γήινο των πράξεων τους.

Εισχωρώντας στο βιβλίο Θράσσα η μάγισσα της Θράκης

Ένα βιβλίο σαν παραμύθι, γοητευτικό, σαγηνευτικό και μαγευτικό, που μπλέκει θρύλους και πραγματικότητα. Ιστορία και μυθοπλασία, μυστηριακές τελετές αλλά και αληθινά επικές μάχες. Ένα εργόχειρο πραγματικό. 1206 δυο χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους. Παρακολουθούμε τα σταυροφορικά κράτη στην λατινοκρατούμενη πλέον επικράτεια. Σταυροφόροι, να λεηλατούν καστροπολιτείες να καταστρέφουν και να αφανίζουν. Πρωταγωνιστές η Ζωή, μια αρχοντοπούλα από την Μοσυνούπολη που αναζητά την ταυτότητα της, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να κρυφτεί από του διώκτες της. Και ο Πέταρ Βογιάρος Πολεμιστής που την συναντά στο δρόμο του την ερωτεύεται και την προστατεύει. Ένας έρωτας τρυφερός, ιερός και γλυκός που γεννιέται μέσα στην φλόγα ενός άγριου σταυροφορικού πολέμου. Ένας έρωτας που αντιμάχεται την εποχή, τους ρόλους και το καθήκον.

Μια εξαιρετικά καλοστημένη ιστορία πλαισιωμένη με περιγραφές και λέξεις τόσο ταιριαστές και κατατοπιστικές που σε τοποθετούν νοερά πίσω από τους ήρωες και τα κατορθώματα τους. Τις σκέψεις τους, τους φόβους, τις απειλές, τα συναισθήματα τους που γεννιούνται ή πεθαίνουν σε στιγμές σκληρές πλαισιωμένες όμως σε άγραφους νόμους και ηθικούς κανόνες. Ένα βιβλίο ανθρωποκεντρικό και ηθικοπλαστικό που μας ταξιδεύει σε μια εποχή τόσο μακρινή αλλά και παράλληλα τόσο κοντινή. Σε μια δαιδαλώδη πορεία της Μεσαιωνικής ιστορίας ανάμεσα στον Χριστιανισμό και τον Παγανισμό. Τον μυστηριακό πολιτισμό και τον αποκρυφισμό. Που τονίζει την ανάγκη της επιβίωσης. Την δύναμη της πίστης, αλλά και την ανάσα της ελευθερίας. Με ήρωες εκρηκτικούς, που κρύβουν μέσα τους θάρρος και θράσος. Τόλμη και γενναιότητα. Λόγο τιμής, ήθος και πάθος.

Η επιλογή της Θράκης ήταν για μένα ένα από τα επιπλέον στοιχεία που με έκαναν να επιλέξω αυτό το βιβλίο. Την έχω λατρέψει αυτή την περιοχή. Τα βουνά της Ροδόπης. Τα υπέροχα τοπία που αποπνέουν και μυστήριo και μύηση σε έναν κόσμο άγνωστο και απόκρυφο αλλά και ένα περίτεχνο σύμπλεγμα πολιτισμών θρησκειών και παραδόσεων. Εντός ενός πολυπρόσωπου μυθιστορήματος που αντανακλά τις διαφορετικές ιδιότητες των ανθρώπων τόσο σαν χαρακτήρες όσο και σαν απόσταγμα και αποτέλεσμα βίαιων και απότομων αλλαγών. Ανατροπών και επιτακτικών επιλογών κάτω από συνθήκες που τις πιέζει ο χρόνος αλλά και το αναπάντεχο και αταίριαστο συναίσθημα. Και παράλληλα με την πραγματικότητα και την ιστορικότητα να βαδίζουμε σε αρχέγονες αναζητήσεις που συμβαδίζουν αρμονικά στους υπόγειους και επίγειους κόσμους των προγόνων μας. Η παρακμάζουσα Βυζαντινή αυτοκρατορία γίνεται το φόντο μιας ιστορίας που αναδεικνύει λαογραφία, αρχαιολογικό παρελθόν και αναζύμωση ιδανικών μέσα από μια νέα βίαιη ανακατάταξη και αναδομή λαών που ακολουθούν την ροή της ιστορίας με δράση ή απλή παραίτηση.

Εν κατακλείδι

Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο στο οποίο ο κάθε αναγνώστης θα μάθει, θα γνωρίσει και θα ανακαλύψει δικά του πράγματα, άρα και από τα βιβλία που ο καθένας που θα προσπαθήσει να εμβαθύνει σε αυτό συγκεκριμένα και εξονυχιστικά θα είναι λάθος. Θα ήθελα να γράψω και πολλά επιπρόσθετα στοιχεία. Αλλά θεωρώ πως η αξία αυτού του βιβλίου είναι η προσωπική ανακάλυψη από τον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά. Ένα βιβλίο που πρέπει να αναζητήσετε όλοι για το θράσος των συναισθημάτων του και για την θρασύτητα των εξαιρετικών του διεισδύσεων σε μια εποχή εκείνη των Μεσαιωνικών επικών χρόνων και σε μια περιοχή που λίγοι έχουν τολμήσει να αγγίξουν. Την Θράκη.

Αφήστε μια απάντηση