You are currently viewing Μόνος μαζί σου Βάιος Κουκκόνης – Η κριτική μου
Μόνος μαζί σου Βάιος Κουκκόνης Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

Μόνος μαζί σου Βάιος Κουκκόνης – Η κριτική μου

Μόνος μαζί σου Βάιος Κουκκόνης. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που αγγίζει ψυχαναλυτικά την ανθρώπινη υπόσταση μέσα από τα παιδικά βιώματα, τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τις αναπτερωμένες ή βυθισμένες ελπίδες.

Μια εισαγωγή στο Μόνος Μαζί σου Βάιος Κουκκόνης

Επιλέγω πολύ συχνά να διαβάσω βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων και η χαρά μου είναι μεγάλη όταν αυτά τα βιβλία ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα βιβλίο ώστε να κερδίσει την αναγνωστική μου αποδοχή. Το “Μόνος μαζί σου” του Βάιου Κουκκόνη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και αποτέλεσε για μένα Αναγνωστική έκπληξη σε πολλά επίπεδα.

Περίληψη – Πλοκή

Ο Ερρίκος είναι ένας επιτυχημένος γυναικολόγος, ζει μια φαινομενικά ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή μέχρι την στιγμή που τα αναπάντεχα γεγονότα, θα ξυπνήσουν τους εφιάλτες της τραυματισμένης ψυχής του. Εφιάλτες που έχουν ρίζα στην παιδική του ηλικία. Για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα και να παλέψει να βγει από το χάος της νέας πραγματικότητας του, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος ξανά με τους δαίμονες του, αλλά και τα μυστικά που είναι καλά θαμμένα έτοιμα και αυτά να ανατρέψουν την ήδη πλέον μετέωρη ζωή του.

Εισχωρώντας στο Μόνος Μαζί σου Βάιος Κουκκόνης

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται από τον ίδιο τον Ερρίκο, που ψάχνει απεγνωσμένα και ψηλαφιστά τα μπλεγμένα κομμάτια της ψυχής του, αναζητώντας την αγάπη μέσα από την επίπονη μοναξιά που αλλάζει διαρκώς μορφές και πρόσωπα καθώς μετουσιώνεται σε διώκτη, σε τιμωρό, σε εξομολογητή, σε λυτρωτή. Πλησιάζει σιγά σιγά γεγονότα και πρόσωπα κοντινά και μακρινά ώστε να διώξει μακριά και για πάντα τα στοιχειά που μολύνουν την συνείδηση του και ποτίζουν με φόβο τις αποφάσεις του.

Είναι εξαιρετική η τοποθέτηση τόσο των προσώπων όσο και των γεγονότων όσο το παρόν προσεγγίζει το παρελθόν και αντίστροφα και όσο οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν την ιστορία φανερώνουν το πραγματικό τους πρόσωπο αλλά και τον πραγματικό τους ρόλο στην ροή της πλοκής. Αλλάζοντας την περιγραφή διαρκώς πότε περιγράφοντας την οπτική και τον ψυχισμό του θύματος και πότε του θύτη.

Ένα βιβλίο Κοινωνικό μυθιστόρημα που αγγίζει ψυχαναλυτικά την ανθρώπινη υπόσταση μέσα από τα παιδικά βιώματα, τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τις αναπτερωμένες ή βυθισμένες ελπίδες. Τα απωθημένα, τα κρυμμένα μυστικά, τις ένοχες συμπεριφορές και τις απελπισμένες προσεγγίσεις στους λάθος ανθρώπους αλλά και σε αυτούς που αποτελούν την διέξοδο από το χάος της ενοχής της καταπίεσης και της απελευθέρωσης. Της πλήρωσης και της ολοκλήρωσης. Μέχρι την στιγμή που τα πάντα θα ανατραπούν από την ίδια την λογική και το καθρέπτισμα αυτών που θέλαμε και αυτών που τελικά αποκτήσαμε. Αλλά και αυτών που μάθαμε στην πορεία. Μυστήριο που ανακόπτεται και επανασυντονίζεται από τα κομμάτια και τα στιγμιότυπα που συμπληρώνουν σταδιακά και εναλλάξ το παζλ μιας ζωής με κρυμμένους δαίμονες και άγνωστες πτυχές. Ζωές που περιστρέφονται γύρω από αυτά που έχουν ζήσει οι πρωταγωνιστές και γύρω από αυτά που αγνοούν.

Μια παράθεση-αντιπαράθεση αρχών που μιλά για ανιδιοτελή αγάπη, έρωτα, συντροφικότητα. Ζωή και θάνατο. Απελευθέρωση και τιμωρία. Και όλα αυτά μέσα από πολλές εκφάνσεις της ίδιας της ζωής. Πολλές διαφορετικές συμπεριφορές, αντιλήψεις και στάσεις απέναντι στην ζωή που τις διαφοροποιούν τα ιδιαίτερα συναισθήματα και βιώματα των ανθρώπων καθώς φιλτράρονται και μαγειρεύονται μέσα στην κάθε διαφορετική ιδιοσυγκρασία και δύναμη. Οι αλήθειες και τα ψέματα της ιστορίας. Τα μυστικά και τα σκοτεινά της σημεία διευρύνουν εξαιρετικά τα όρια ανάμεσα στο ρεαλιστικό και στο ψευδεπίγραφο καθώς βαδίζουμε οριακά ανάμεσα στις απολήξεις του μυαλού του πρωταγωνιστή για να οδηγηθούμε στις αλήθειες του, στα απωθημένα του αλλά και στα αληθινά της ίδιας της ζωής όλων μας.

Το βιβλίο περιγράφει πόσο εύκολα οι άνθρωποι βρίσκονται σε λάθος στιγμές, σε λάθος σχέσεις, σε λάθος συγκυρίες. Μας μιλάει για συμβιβασμούς της ζωής αλλά και ασυμβίβαστα που παλεύουν κόντρα σε κάθε δυσκολία. Μας μιλά για αδίστακτους ανθρώπους που για χρήμα και άνοδο κάνουν τα πάντα μην λογαριάζοντας ούτε ζωές ούτε ψυχές.

Ντροπή, οργή προδοσία, άγνοια, τιμωρία. Ζωή κλεμμένη και ζωή που αναλώνεται και χάνεται στην αναμονή. Πόσος χρόνος χαμένος στις αλήθειες που αρνείσαι να αντιμετωπίσεις, κουκουλώνοντας τα πάντα με τον φόβο που αναστέλλει κάθε ζωτική αντίδραση σου;

Μπορείς να δεις και να ακούσεις την καλά κρυμμένη αλήθεια; Να ενώσεις τα κομμάτια των θολών αναμνήσεων του πρωταγωνιστή και να γεμίσεις την μικρή απόσταση που χωρίζει εσένα σαν θεατή της ιστορίας από την αποκάλυψη της σκληρής πραγματικότητας που θα φέρει στα όρια του τον κεντρικό ήρωα;

Γιατί Αυτό που έχει καταφέρει ο συγγραφέας είναι ο αναγνώστης να παρακολουθεί τις εξελίξεις όχι αποστασιοποιημένα, αλλά κατά κάποιον τρόπο να συμμετέχει σε αυτές με την αγωνία και την διαρκή επανατοποθέτηση των δεδομένων που αλλάξουν διαρκώς την οπτική που έχουμε για τα γεγονότα και τα πρόσωπα. Η αφήγηση και η σειρά που λαμβάνουν τα γεγονότα καταλύει κάθε βεβαιότητα καθώς η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη. Πότε φανερά και πότε υποδόρια μέχρι να κουμπώσουν οριστικά τα συμβάντα που πραγματικά έχουν γίνει ή υπονοηθεί πως έχουν γίνει με αυτά που έχουν διαστρεβλωθεί στο πέρασμα του χρόνου ή στην ψυχική ένταση του κάθε ήρωα. Γιατί όλα αλλάζουν και τίποτα δεν μένει σταθερό στο σαθρό τοπίο και στην εύθραυστη αλληλουχία πράξεων και σκέψεων των πρωταγωνιστών.

Εν κατακλείδι

Ιδιαίτερο βιβλίο που κατά την γνώμη μου πρέπει να το αναζητήσετε. Έχει πολλά να σας πει.

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση