You are currently viewing Οι μοίρες της Αστροφεγγιάς Μαρία Γαβριελάτου – Η κριτική μου
Οι μοίρες της αστροφεγγιάς Μαρία Γαβριελάτου

Οι μοίρες της Αστροφεγγιάς Μαρία Γαβριελάτου – Η κριτική μου

Οι μοίρες της αστροφεγγιάς της Μαρίας Γαβριελάτου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξη είναι μια δραματική ιστορία. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη, την προδοσία και την δύναμη της μοίρας.

Μια εισαγωγή στο Οι μοίρες της Αστροφεγγιάς

Έχοντας διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία της Μαρίας Γαβριελάτου την έχω κατατάξει ανάμεσα στους συγγραφείς που μπορούν και αγγίζουν με τις ξεχωριστές τους ιστορίες τις ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης ψυχής και τις ιδιαίτερες πτυχές της κοινωνίας. Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας χρησιμοποιεί πολλά αντίβαρα για να αναδείξει την έννοια της μοίρας και των προσωπικών επιλογών. Η αγάπη και το μίσος. Η αδικία και η δικαιοσύνη. Ο θυμός και τα απωθημένα. Η ελευθερία και ο εγκλεισμός είναι μερικά από αυτά τα αντίβαρα που συνθέτουν μια εξαιρετική ιστορία που υμνεί την φιλία και τον έρωτα.

Πλοκή – Περίληψη

Κεντρική ηρωίδα είναι η Δάφνη, μια νεαρή γυναίκα που, μετά τον θάνατο των γονιών της, ζει υπό την καταπιεστική κηδεμονία της θείας της, Βασιλικής. Η Δάφνη βρίσκει παρηγοριά στη φιλία της με τη Μάγδα και στον έρωτά της με τον Δημοσθένη. Ωστόσο, μια σειρά από τραγικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης μιας άδικης κατηγορίας για φόνο, οδηγεί τη Δάφνη σε αναμορφωτήριο και τον Δημοσθένη σε στρατιωτικές φυλακές. Οι ζωές τους χωρίζονται και ακολουθούν παράλληλους δρόμους γεμάτους απώλειες και πόνο, ταξιδεύοντας από την Καρύταινα στην Αμερική και από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη.

Εισχωρώντας στο Οι μοίρες της Αστροφεγγιάς

Το εξαιρετικά δυνατό σημείο του βιβλίου είναι οι χαρακτήρες του και η εξαιρετική σκιαγράφηση τους. Αλλά και ο τρόπος που η συγγραφέας διαλέγει να μοιράσει τις επιλογές, τις μοιραίες παρεμβάσεις, τα διλήμματα και τις εσωτερικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών.

Η Δάφνη είναι μια νεαρή γυναίκα με τραγική μοίρα. Μεγαλώνει υπό την αυστηρή κηδεμονία της θείας της, βιώνοντας την απώλεια και την καταπίεση. Παρά τη δύσκολη ζωή της, διατηρεί μια εσωτερική δύναμη και αγάπη για τη ζωή. Ο έρωτάς της για τον Δημοσθένη είναι βαθύς, αλλά τα γεγονότα τους χωρίζουν. Μια άδικη κατηγορία για φόνο την οδηγεί στο αναμορφωτήριο. Η παρουσία και η εξέλιξη της μέσα στο κείμενο είναι γεμάτη συμβολισμούς της ίδιας της ζωής μιας και η ίδια αντιπροσωπεύει την αδικία, τη δύναμη της επιβίωσης και την αξία της εσωτερικής αναζήτησης.

Από την άλλη πλευρά ο Δημοσθένης ο μεγάλος έρωτας της Δάφνης. Είναι ένας άντρας με έναν αντιφατικό χαρακτήρα. Η δύσκολη εφηβεία του δημιουργεί πολλά προβλήματα στην οικογένεια του και στους συνομήλικους του. Η παραβατικότητα του τον ορίζει. Όμως είναι ένας άντρας παράλληλα με τιμή, αγνότητα συναισθημάτων και βαθιά αγάπη για την Δάφνη. Και είναι η μοίρα που τού στερεί την ευτυχία, καθώς οδηγείται στην φυλακή, χάνοντας πολύτιμα χρόνια από τη ζωή του. Και ποτίζοντας με δηλητήριο την ψυχή του καθώς πιστεύει πως οδηγήθηκε στην φυλακή εξαιτίας της γυναίκας που αγαπούσε. Ο χαρακτήρας του αντικατοπτρίζει το ανεκπλήρωτο πάθος και τη σκληρότητα της ζωής.

Και ανάμεσα τους η θεία της Δάφνης η Βασιλική, αυτή που αναλαμβάνει να την μεγαλώσει μετά τον θάνατο των γονιών της. Μια γυναίκα σκληρή, αυταρχική. αμετακίνητη στις απόψεις της. Επιβάλει κανόνες και κάνει δυσβάστακτη την ζωή της ανιψιάς της. Άλλος ένας συμβολισμός στο καταπληκτικό στήσιμο των ηρώων από την συγγραφέα. Η Βασιλική φοράει καταπληκτικά την ένδυση του κοινωνικού συντηρητισμού και της ανεπάρκειας κάθε ενσυναίσθησης.

Ανάμεσα τους και η Μάγδα η κοπέλα που ενσαρκώνει την φίλη της Δάφνης. Που την στηρίζει και της δίνει φως στα σκοτάδια. Που της δίνει ελπίδα και δύναμη σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ο δικός της συμβολισμός ίσως είναι ο πιο δυνατός της ιστορία αυτής. Η αληθινή φιλία είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κερδίσουμε στην ζωή.

Συγκλονιστικά σημεία του βιβλίου μέσα από την αφήγηση και τις εξελίξεις. Η αγάπη να γίνεται μίσος, η ανάγκη να γίνεται απωθημένο η τρυφερότητα να γίνεται οδύνη. Η αγκαλιά να απωθείτε βίαια από έναν θυμό που μένοντας ριζωμένος βαθιά ορίζει συμπεριφορές και συναισθήματα που αλλοιώνουν τα πάντα στο διάβα τους.

Το μυθιστόρημα παρουσιάζει χαρακτήρες με πολυεπίπεδη εξέλιξη στην διαμόρφωση τους, προσφέροντας μια συγκινητική αφήγηση για το πεπρωμένο, την ελπίδα και την ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ψυχής. Οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί καθώς και οι καταστάσεις που βιώνουν για αυτό και η ταύτιση με αυτούς προκαλεί το αυθεντικό συναίσθημα. Την συμπόνια και την κατανόηση. Ρεαλιστική είναι και η αποτύπωση της κοινωνίας στην εποχή που αναφέρεται το μυθιστόρημα όπως η ανισότητα στις κοινωνικές τάξεις, η γυναικεία καταπίεση και η κοινωνική προκατάληψη.

Το μυθιστόρημα το διέπει μια συνεχής εναλλαγή δυνατών συναισθημάτων και ψυχολογικής έντασης που βασίζεται στις δραματικές εξελίξεις και στις ανατροπές που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέσα από τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων με τα συναισθήματα τους και με τις ίδιες τις πράξεις τους.

Το μυθιστόρημα «Οι μοίρες της Αστροφεγγιάς» της Μαρίας Γαβριελάτου ενσωματώνει αστυνομικά στοιχεία μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό του πλαίσιο. Η πλοκή περιλαμβάνει μια σκευωρία που οδηγεί σε άδικες κατηγορίες και φυλάκιση των κεντρικών χαρακτήρων, προσδίδοντας ένταση και μυστήριο στην αφήγηση. Η Δάφνη κατηγορείται άδικα για φόνο και οδηγείται σε αναμορφωτήριο, ενώ ο Δημοσθένης βρίσκεται σε στρατιωτικές φυλακές, πιστεύοντας ότι προδόθηκε από τη γυναίκα που αγαπά. Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν ένα κουβάρι παρεξηγήσεων και αποκαλύψεων, που τονίζουν την αγωνία και παράλληλα ανοίγουν την πλοκή. Η συγγραφέας υφαίνει μια ιστορία όπου η αναζήτηση της αλήθειας και η αποκάλυψη των πραγματικών ενόχων αποτελούν κεντρικά σημεία, ενισχύοντας το σασπένς και το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Εν κατακλείδι

Οι μοίρες της Αστροφεγγιάς» είναι ένα καθηλωτικό κοινωνικό δράμα με έντονη αστυνομική χροιά, που υφαίνεται μέσα από την αδικία, την κόντρα της μοίρας και την αγάπη και μας οδηγεί σε μια συγκλονιστική ιστορία ζωής με πολλά μηνύματα.

Πρόκληση Αναγνωστών | «Οι μοίρες της Αστροφεγγιάς»

Μπορεί μια μόνο απόφαση να αλλάξει όλη την πορεία της ζωής μας;
Πιστεύετε στη μοίρα ή στις επιλογές;

Εμπνευσμένοι από τον τίτλο και το ύφος του βιβλίου «Οι μοίρες της Αστροφεγγιάς», σας προκαλούμε:
Γράψε μας σε μία πρόταση – ή και μία λέξη – τι σημαίνει για σας “μοίρα”.

Αφήστε τις απαντήσεις σας στην ομάδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση