You are currently viewing Ο ανήφορος Νίκος Καζαντζάκης

Ο ανήφορος Νίκος Καζαντζάκης

” Ο ανήφορος” Νίκος Καζαντζάκης, το μοναδικό μέχρι πρότινος αδημοσίευτο μυθιστόρημα του σπουδαίου στοχαστή Έλληνα συγγραφέα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα μας ανοίγει μια ακόμα πόρτα προς την πηγαία σκέψη και ιδιαίτερη στοχαστική ιδιοσυγκρασία, αυτού του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

«Δε με νοιάζει ο θάνατος», συλλογίζουνταν, «με νοιάζει η φθορά αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…» Είχε γεράσει η πολιτεία της παιδικής του ηλικίας και της νιότης, θρύβουνταν κι αυτή, άρχιζε να γίνεται κουρνιαχτός και να σκορπίζεται στον άνεμο. Μπορούσε άλλη πολιτεία να χτιστεί αποπάνω της μα δε θα ‘ταν η δική του θα ξαναγέμιζαν πάλι οι δρόμοι με νέους μα δε θα ‘ταν η δική του νιότη… «Αγαπημένο Κάστρο», μουρμούριζε κοιτάζοντάς το με τρυφερότητα, «γεράσαμε…»

Ένα αδημοσίευτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη

Όταν διάβασα πως θα εκδοθεί αδημοσίευτο μυθιστόρημα του σπουδαίου αυτού συγγραφέα μας, αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν τόσο καιρό να έμενε ένα έργο του κρυμμένο σε ένα συρτάρι. Τον λόγο δεν το έχω μάθει ακόμα. Δεν τον έχω διαβάσει κάπου. Αλλά χαίρομαι πολύ που τελικά αυτό το βιβλίο βγήκε στο φως και έφτασε τελικά μέσω των εκδόσεων Διόπτρα στα χέρια μας.

Υπόθεση ο Ανήφορος Νίκος Καζαντζάκης

Σκλάβοι γεννηθήκαμε και πολεμούμε όλη μας τη ζωή να γίνουμε ελεύτεροι.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’40, αμέσως μετά τον Ζορμπά, ο Καζαντζάκης γράφει τον Ανήφορο, ένα κείμενο εσωτερικό, που το διακρίνει μελαγχολία βαθιά και λυτρωτική.

Η δράση του εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο, σε Κρήτη και Αγγλία.
Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος, και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής.

Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου.

Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει.
Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο.
Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.

Ο Ανήφορος, το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο, δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός.

«Δε με νοιάζει ο θάνατος», συλλογίζουνταν, «με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…» Είχε γεράσει η πολιτεία της παιδικής του ηλικίας και της νιότης, θρύβουνταν κι αυτή, άρχιζε να γίνεται κουρνιαχτός και να σκορπίζεται στον άνεμο. Μπορούσε άλλη πολιτεία να χτιστεί αποπάνω της μα δε θα ’ταν η δική του, θα ξαναγέμιζαν πάλι οι δρόμοι με νέους μα δε θα ’ταν η δική του νιότη… «Αγαπημένο Κάστρο», μουρμούριζε κοιτάζοντάς το με τρυφερότητα, «γεράσαμε…»

Ο ανήφορος του Νίκου Καζαντζάκη ένα κείμενο όλο σοφία

Πώς πρέπει ν’ αγαπούμε το Θεό;

– Αγαπώντας τους ανθρώπους.

Πώς πρέπει ν’ αγαπούμε τους ανθρώπους:
– Μοχτώντας να τους φέρουμε στο σωστό δρόμο.

Ποιος είναι ο σωστός δρόμος;

Ο ανήφορος.

Ο ανήφορος του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο απόσταγμα σοφίας. Αλλά και ένα εγερτήριο αφύπνισης, ειδικά του πνευματικού κόσμου. Και ενώ η ιστορία του κινείται χρονικά μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου, αποτελεί ένα επίκαιρα διαχρονικό αναγνωστικό αριστούργημα που κεντράρει εξαιρετικά στην δύναμη της ανθρώπινης βούλησης και στην μοναδική αξία του κάθε ανθρώπου. Που έχει δικαίωμα και υποχρέωση ταυτόχρονα να αντιδρά απέναντι σε κάθε αλλαγή που τον κάνει να χάνει την υπόσταση του.

“Έτσι μονάχα η ζωή σώζεται.
Τι θα πει σώζεται;
Ανεβαίνει”.

Απαντήστε στις παρακάτω δημοσκοπήσεις μας. Και μπείτε στην συζήτηση στην ομάδα μας. Από τα σχόλια που θα αντληθούν ένας τυχερός μπορεί να κερδίσει ένα αντίτυπο του βιβλίου με αφορμή τα γενέθλια μας τον Σεπτέμβριο. Το link της συζήτησης μας ακριβώς από κάτω. Διπλή συμμετοχή σε όποιον κάνει εγγραφή στο Newsletter μας

Θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο;

View Results

Loading ... Loading ...

Εσείς έχετε διαβάσει το βιβλίο; Σας άρεσε;

View Results

Loading ... Loading ...

Αφήστε μια απάντηση