You are currently viewing Το αρχοντικό στη Λιθιά Ελένη Βεζύρογλου – Η κριτική μου
Το αρχοντικό στη Λιθιά Ελένη Βεζύρογλου

Το αρχοντικό στη Λιθιά Ελένη Βεζύρογλου – Η κριτική μου

Το αρχοντικό στη Λιθιά της Ελένης Βεζύρογλου είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα μυστηρίου με έντονα όμως μεταφυσικά στοιχεία που ανοίγουν τον δρόμο των εξελίξεων ανατρεπτικά και καθοριστικά.

Εισαγωγή Το αρχοντικό στη Λιθιά

Προσπαθώντας να το εντάξω σε κάποια κατηγορία δεν τα κατάφερα γιατί πραγματικά αυτό το βιβλίο έχει κρυμμένα μέσα του πολλά στοιχεία πολλών κατηγοριών της Λογοτεχνίας. Έχει μυστήριο, αστυνομική πλοκή. Έχει έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, αλλά και το αισθηματικό. Δυνατή η Ερωτική ιστορία, δυνατή και ανατρεπτική εξέλιξη σε αυτό που στην αρχή φαντάζει έργο παρανοϊκού δολοφόνου. Με μια περίτεχνη και σαγηνευτική γραφή με πολλές και έξυπνες εναλλαγές στο ύφος και στην διακύμανση των εξελίξεων. Με συναισθήματα που αλλάζουν διαρκώς δοκιμάζοντας τον αναγνώστη ακόμα και για τους κεντρικούς και αγαπητούς ήρωες της ιστορίας. Είναι αληθινά διαφορετικό ο αναγνώστης να μπορεί να αμφιβάλει και να αμφισβητεί ακόμα και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών. Με λίγα λόγια το Αρχοντικό στη Λιθιά είναι ένα μυθιστόρημα που παίζει με το μυαλό του αναγνώστη και τον βάζει σε ένα μονοπάτι μυστηρίου, έρωτα και έντονης δοκιμασίας δια μέσου των ηρώων του.

Περίληψη – Πλοκή

Μια σειρά περίεργων φόνων, με θεωρητικά ανύπαρκτο κίνητρο. Κάτι συνδέει αυτές τις δολοφονίες, αλλά το παράδοξο είναι πως ο συνδετικός κρίκος δεν είναι ο δολοφόνος. Με ένα σκοτεινό και μυστηριακό ύφος η συγγραφέας μας μπάζει στην ιδιότυπη ιστορία της που έχει διπλή και δαιδαλώδη αφετηρία. Από την μια οι φόνοι και απο την άλλη η Αγγελική μια κοπέλα, που φροντίζει την μητέρα της, η οποία πάσχει απο άνοια. Μέσα στις αναλαμπές της μνήμης και σε κάποια στιγμή προσωρινής διαύγειας ομολογεί στην Αγγελική την ύπαρξη ενός παιδιού που είχε γεννήσει πριν από χρόνια. Με αρχή αυτή την μοναδική πληροφορία, μέσα στην άγνοια και το σκοτάδι, η Αγγελική ξεκινά για την αναζήτηση της αλήθειας στο χωριό όπου μεγάλωσε η μητέρα της. Η Ορεινή Λιθιά κρύβει και σκοτεινά μυστικά και όμορφες προκλήσεις και επικίνδυνες συναντήσεις, αλλά και έναν μεγάλο και και σκοτεινό έρωτα. Η Αγγελική ψάχνοντας τον άγνωστο αδερφό της θα συναντήσει την μεγαλύτερη συναισθηματική πρόκληση της ζωής της. Στο παλιό αρχοντικό με τα καλά κρυμμένα μυστικά, θα έρθει αντιμέτωπη με τον ίδιο τον εαυτό της και την δύναμη και την ορμή των βαθύτερων επιθυμιών της. Ποια είναι τα όρια της και η ανθεκτικότητα του χαρακτήρα της μπροστά στην έντονη ανάγκη να αποκτήσει αυτά που χρειάζεται;

Εισχωρώντας στο Αρχοντικό στη Λιθιά

Εξαιρετική η διαχείριση της Αστυνομικής ιστορίας με τις Κοινωνικές και συναισθηματικές προεκτάσεις που ξεδιπλώνονται σταδιακά αγγίζοντας τα όρια του μεταφυσικού. Του υπαρκτού και του ανύπαρκτου. Του φωτεινού και του σκοτεινού κομματιού της ψυχής που φανερώνεται ανάλογα με τις προθέσεις και τις βαθιές και ανομολόγητες επιθυμίες του καθένα. Ο δρόμος για τον παράδεισο μάλλον πάντα περνάει μέσα από μικρές και μεγάλες αποφάσεις που έχουν ένα σκοτεινό και απαραίτητο αντίτιμο. Το ζήτημα είναι κατά πόσο είναι κάποιος διαθέσιμος να υποκύψει στον πειρασμό της εκπλήρωσης ενός μεγάλου απωθημένου θυσιάζοντας ένα κομμάτι του εαυτού του. Με έντονα διλήμματα και δυνατά προσχήματα και δικαιολογίες οι ήρωες οδεύουν στα όρια τους με σκοπό να αποδείξουν την δύναμη ή την αδυναμία του χαρακτήρα τους σε μια συγκλονιστική δοκιμασία και αναμέτρηση με την ίδια την ηθική τους.

Με ποικιλία στον λόγο και πολλές και έντονες σκηνές που δεν αφήνουν τον αναγνώστη να πάρει ανάσα. Με μια ιδιαίτερη και γεμάτη πολυμορφία στις εικόνες και τα συναισθήματα. Με ηχηρά σκαμπανεβάσματα στην ψυχοσύνθεση των ηρώων καθώς άγονται και φέρονται από τα ισχυρά τους θέλω και τα ανυποχώρητα τους πάθη. Με ρεαλισμό ακόμα και στα σημεία που η ιστορία αγγίζει τον μεταφυσικό και ουσιαστικά αθέατο κόσμο. Αυτόν που βρίσκεται μέσα στην δύναμη του μυαλού και της καρδιάς και ορίζει την αρχή και το αποτέλεσμα των πράξεων μας. Ουσιαστικά είναι μια ιστορία στο μεταίχμιο της φαντασίας και της πραγματικότητας. Του παραμυθιού αλλά και του ρεαλιστικού υπόβαθρου που φτιάχνει μέσα μας η ανάγκη να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας πάση θυσία.

Η πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο φως και στο σκοτάδι σε αυτό το βιβλίο έχει μια ιδιαιτερότητα. Από την αρχή υπάρχει μια υποψία. Η υποψία γίνεται βεβαιότητα. Από κάποια στιγμή και ύστερα γνωρίζεις το είδος της πάλης και τα ουσιαστικά διλήμματα της. Αυτό όμως που δεν γνωρίζεις τελικά είναι η ανατρεπτική προοπτική που αποκτά αυτή η μάχη. Ο συνδυασμός του ξεκάθαρου πάθους για τις πιο κρυφές και ανομολόγητες επιθυμίες και της επίγνωσης για το θλιβερό αντίτιμο που πρέπει να πληρώσεις. Αλλά και της υπόγειας πρόθεσης να αλλάξεις την τελική μοίρα που εσύ όρισες με τις πράξεις σου. Και το κλειδί του βιβλίου είναι αυτός ακριβώς ο εγκλωβισμός και ο ψυχολογικός εκβιασμός που ορίζει το εγώ μας απέναντι στις επιλογές είτε της τύχης, είτε της αξίας και της ικανότητας, είτε της αδικίας. Τα θεμιτά μέσα γίνονται αθέμιτα. Οι πράξεις ορίζονται και καθοδηγούνται με γνώμονα τις δυνατές επιθυμίες πέρα από τα όρια του νόμου και της ορατής και φυσιολογικής πραγμάτωσης. Αυτό όμως που κανένας και τίποτα δεν μπορεί να ορίσει, να φυλακίσει και να περιορίσει είναι το συναίσθημα. Ο αστάθμητος παράγοντας της υποσυνείδητης συναίσθησης για το πραγματικό πρόσημο των πράξεων μας. Αυτός ακριβώς θα είναι και ο παράγοντας που θα ορίσει ανατρεπτικά τα γεγονότα δίνοντας το φινάλε που αρμόζει σε μια καθηλωτική ιστορία μυστηρίου, αγωνίας δράσης και ψυχολογικών εναλλαγών μέσα από φανταστικές αλλά και πραγματικές προεκτάσεις.

Εν κατακλείδι

Το αρχοντικό στη Λιθιά είναι ένα βιβλίο που μέσα από την ιδιομορφία της εξέλιξης του μας καθοδηγεί σε ειλικρινή και χρήσιμα συμπεράσματα για τα πραγματικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Διαβάστε το και νιώστε τα ξεχωριστά και εξαιρετικά διαφορετικά και συναισθήματα και συμπεράσματα που θα ξεχυθούν μέσα από τις σελίδες του.

Αφήστε μια απάντηση