You are currently viewing Φιλί που έμοιαζε με αντίο Άρης Αποστολάκης – Η κριτική μου

Φιλί που έμοιαζε με αντίο Άρης Αποστολάκης – Η κριτική μου

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα Άρη Αποστολάκη Φιλί που έμοιαζε με αντίο. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, σκληρό και ρεαλιστικό. Τρυφερό, διεισδυτικό και ανατρεπτικό που θα σας κρατήσει με αδιάκοπο ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Η υπόθεση

Ο Πέτρος επιστρέφει από την Αμερική, στον τόπο καταγωγής του, σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό της Ευρυτανίας. Θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί την Ρεγγίνα. Η ιστορία αγάπης τους, όμως θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σκοτεινό παρελθόν που ενώνει τις δυο οικογένειες. Φιλί που έμοιαζε με αντίο. Ένα φιλί που δένει τους πρωταγωνιστές διαρκώς με ελπίδες, ένοχα μυστικά και αποχωρισμούς. Προσμονές, όνειρα που σκοντάφτουν σε αλλότριες επιλογές. Τραγικά συμβάντα που και αλλάζουν και καθορίζουν ζωές ανάμεσα στο αμετανόητο πείσμα, στην διαρκή ενοχή και την αναζήτηση της εκδίκησης, της δικαίωσης και της εξιλέωσης. Οι ήρωες σαν πιόνια επάνω σε μια σκακιέρα θα αναμετρηθούν με τις σκληρές και δραματικές αποφάσεις τους. Τα παρορμητικά τους λάθη που θα τους στοιχειώνουν διαρκώς, δεμένοι σε μια αναπόδραστη διαδρομή που θα τους κρατήσει παγιδευμένους και στοιχειωμένους. Ενόχους και αθώους μαζί αναγκαστικά μπλεγμένους σε ένα περίεργο παιχνίδι αγάπης μίσους και εκδίκησης.

Δύο φόνοι και μια εξαφάνιση. Μέσα σε μία μέρα αλλάζουν όλα μοιραία και θα παρασύρουν ορμητικά τα πάντα στο χειμαρρώδες πέρασμα τους.

Η παρτίδα όμως έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και τα πιόνια της έχουν πάρει τη θέση τους. Τρεις γυναίκες. Τρεις Μοίρες, άδικες. Τρία πρόσωπα τραγικά σχηματίζουν ένα τρίγωνο σημαδεύοντας με τις κάννες των όπλων η μία την άλλη για λίγο κοιτάζοντας μας στα μάτια καθώς μας συστήνουν τους αληθινούς εαυτούς τους και καθώς μας διηγούνται τις αλήθειες τους γυμνές σε μια συγκλονιστική ροή γεγονότων που θα φέρει και την κάθαρση αλλά και την τιμωρία.

Πριν καν φτάσει το μεσημέρι μέσα σε εκείνο το πέτρινο σπίτι είχα παραβεί, δύο από τις 10 εντολές. Δύο ταυτόχρονα και σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Κλάσματα πέρασαν, όχι λεπτά, κλάσματα. Δύο στη σειρά, χωρίς εμπειρία. Την έκτη και την όγδοη. Δεν τις θυμάστε Για αυτές σύρθηκα ως εδώ.

Εισχωρώντας στο Φιλί που έμοιαζε με αντίο

Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο ενός συγγραφέα που σου συστήνετε προσωπικά με το πρώτο του μυθιστόρημα, είσαι και επιφυλακτικός και περισσότερο αυστηρός με αυτό που διαβάζεις. Όταν όμως έρχεσαι σε επαφή με κάτι τόσο πηγαίο, τόσο αληθινό, αυθόρμητο και ουσιώδες ανατρεπτικό. Ο ενθουσιασμός είναι αυτός που σε κερδίζει και η αγωνία αυτή που σε κεντρίζει. Γιατί το στήσιμο της ιστορίας ακολουθεί μια δικιά της ιδιαίτερη διακλάδωση που προκαλεί, ένταση, μυστήριο και αυξομείωση συναισθημάτων. Φτιάχνει σιγά σιγά τα επίπεδα της πλοκής που θα οδηγήσουν στον σωστό ρυθμό της προσέγγισης των χαρακτήρων καθώς ο πραγματικός χαρακτήρας του καθένα φανερώνει τις αλήθειες της ψυχοσύνθεσης του. Και καθορίζει και φωτίζει τις αφορμές και τις αιτίες που καθοδήγησαν σκέψεις, παρερμηνείες, αποφάσεις και συναισθήματα σε μια διαδρομή που θα παρασύρει τους πάντες στο πέρασμα της.

Η μυθοπλασία εντυπωσιάζει με τις ανατροπές και τα σκαμπανεβάσματα της, Με τους εμβόλιμους δευτεραγωνιστές της ιστορίας που βρίσκονται εκεί για να φωτίσουν στιγμές και γεγονότα αλλά κυρίως να αναδείξουν τα συναισθήματα της φιλίας από τις δυο διαφορετικές πλευρές της. Την φιλία που γεννιέται ξαφνικά και κρατάει για μια ζωή. Αλλά και η φιλία που υπάρχει για χρόνια και χάνεται για πάντα μέσα σε μια στιγμή. Οι δευτεραγωνιστές της ιστορίας αναδεικνύουν και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καθοριστεί μια παιδική ψυχή που χάνει τα πάντα μόνο στην αστραπή ενός κλάσματος του δευτερολέπτου, σε μια ελεγχόμενη μοίρα από άλλους ανθρώπους.

Ο συγγραφέας με έναν τρόπο εξαιρετικό σκαλίζει τις ψυχές των ηρώων και φτάνει μέχρι το μεδούλι των πιο κρυφών και ένοχων σκέψεων τους. Μέχρι το τελευταίο άκρο της άγνοιας τους. Η άγρια ομορφιά της γραφής του έγκειται στο ότι δεν φοβάται να τσαλακώσει τους ήρωες του. Δεν φοβάται να δώσει στα γεγονότα την ρεαλιστική τους μορφή αλλά και την παραμυθένια τους διάσταση. Δεν δείχνει μόνο την δίκαιη πλευρά της ζωής, αλλά και την τραγικά άδικη αυτή που συνήθως πολλοί συγγραφείς αποφεύγουν να αποδώσουν στους πρωταγωνιστές τους. Τα γεγονότα δεν έρχονται όπως θα ήθελε ο αναγνώστης να έρθουν. Έρχονται έτσι όπως επέλεξαν οι πράξεις των ανθρώπων που ήταν γεμάτες από εγωισμό και προσωπική φιλοδοξία ή από ενοχική σιωπή που έγινε φωνή εκ των υστέρων.

Οι μοίρες των ηρώων καθορίζονται από πράξεις άλλων. Ακούσιες ή εκούσιες. Παίρνουν όμως μορφή και διάσταση από τις δικές τους προσωπικές αποφάσεις που παρασύρονται και ελέγχονται από τα δυνατά και ακραία παρορμητικά συναισθήματα που φτιάχνει το μυαλό και η καρδιά. Αλλά και από μια αόρατη Θεία δίκη που καραδοκεί να μοιράσει σε ενόχους, αλλά και αθώους την δικιά της πληρωμή δίκαιη ή άδικη. Και να τους δικαιώσει ή να τους κρύψει μέχρι το τέλος της ζωής τους σε ένα σκοτάδι ενοχών, τύψεων, σιωπής και απομόνωσης.

Μια μόνο στιγμή. Μια μόνο λάθος κίνηση. Μια μόνο λάθος εκτίμηση, μπορεί να αλλάξει την ροή των γεγονότων και να δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων που θα μοιράσει ρόλους που θα ενώσουν καρμικά θύτες και θύματα. Παρόν, παρελθόν και μέλλον. Σε μια ζωή σαν φάρσα φτιαγμένη από ανθρώπους που θέλουν να παραστήσουν τον Θεό σε μια έξαρση θυμού, πάθους και εκδίκησης με πολλές παράπλευρες απώλειες είτε από μια στιγμιαία αδράνεια ή παρανόηση είτε από έναν άτεγκτο και αμετανόητο χαρακτήρα που στήνει και καθορίζει τις ζωές όλων τελικά.

Σε όλο το μυθιστόρημα έχουμε μια οριακή ακροβασία ανάμεσα στο θεμιτό και στο αθέμιτο. Τον ατόφιο ρεαλισμό, αλλά και στην προσδοκώμενη ανατροπή που αναζητάμε εναγωνίως για να ανατρέψει αυτά που βλέπουμε πως έρχονται μετατρέποντας την εκδίκηση και την τιμωρία σε τυφλά χτυπήματα προς κάθε κατεύθυνση. Αναζητάμε την λύτρωση, μια λύτρωση που έρχεται και για τους ήρωες και για εμάς με έναν δικό της και καθοριστικό τρόπο. Η ανατροπή που τελικά έρχεται είναι ουσιαστική, διδακτική και κατευναστική για τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας μέσα από το κείμενο του.

Έρωτας, αγάπη. Λάθη, ψέματα, υπεκφυγές, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις μπλέκουν σε ένα συγκλονιστικό συνονθύλευμα αντικρουόμενων πράξεων, προθέσεων και συναισθημάτων. Οι ζωή όλων στροβιλίζεται ενώνεται και χωρίζεται σε ένα φιλί που έμοιαζε με αντίο. Φιλία, ερωτικό πάθος, αδελφική αντιζηλία. Μπορεί να μετατραπεί η αγάπη σε μίσος; Μπορεί ο έρωτας που γεννιέται σε μια μόνο στιγμή να ζήσει για πάντα ή να συναντηθεί και να αναπνεύσει μετά από καιρό; Πόσο άδικοι γινόμαστε όταν καταδικάζουμε τους άλλους χωρίς καν να τους γνωρίζουμε. Πόσο άδικοι είμαστε με τον εαυτό μας όταν δεχόμαστε να γίνουμε υποχείριο κάποιου στο όνομα ακόμα και της φιλίας. Πόσο άδικο να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε την ροή των γεγονότων ακόμα και μετά από ένα τραγικό λάθος, μεγεθύνοντας και εξαπλώνοντας τελικά την τραγικότητα στις ζωές των άλλων;

Εν κατακλείδι

Μυστήριο έρωτας κρυμμένα μυστικά απωθημένα και άπειρα συναισθήματα που γεννά και η υπόθεση και η εξαιρετικά μεστή γραφή του συγγραφέα που προσεγγίζει με ρεαλιστική συνάφεια τις ταραγμένες ψυχές των ηρώων του. Τα νήματα τα κινεί σκοτεινά και σχεδόν νομοτελειακά μια αλληλουχία κρυφών και σιωπηλών ενοχικών πράξεων που μετέτρεψαν σχέσεις σε εντελώς εχθρική ατμόσφαιρα και ένα παρελθόν που έχει έρθει η ώρα να ξεβράσει τα απωθημένα του σε ανθρώπους που δεν φταίνε σε τίποτα. Μια εξαιρετική ιστορία που αξίζει να την διαβάσετε.

Αφήστε μια απάντηση