You are currently viewing 2024 Βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε
2024 Books

2024 Βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε

2024 Βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε. Σε αυτή την στήλη θα συμπληρώνω βιβλία έκδοσης 2024 που αξίζει να προσέξουμε.

Ιανουάριος

Το νησί των χαμένων δέντρων Ελίφ Σαφάκ Εκδόσεις Ψυχογιός

Το νησί των χαμένων δέντρων Ελίφ Σαφάκ Εκδόσεις Ψυχογιός 2024 Βιβλία
Το νησί των χαμένων δέντρων Ελίφ Σαφάκ Εκδόσεις Ψυχογιός 2024 Βιβλία

Δύο έφηβοι, ένας Ελληνοκύπριος και μια Τουρκοκύπρια, συναντιούνται σε μια ταβέρνα, στο νησί που και οι δυο αποκαλούν πατρίδα τους. Στην ταβέρνα, κρυμμένη πίσω από πλεξούδες σκόρδα και αρμαθιές καυτερές πιπεριές, κάτω από το αγιόκλημα που σκαρφαλώνει στους τοίχους της, μεγαλώνει ο απαγορευμένος έρωτας του Κώστα και της Ντέφνε. Μια συκιά περνάει θαρρετά μέσα από μια τρύπα στην οροφή κι αυτό το δέντρο γίνεται μάρτυρας των κρυφών, ευτυχισμένων συναντήσεών τους και κάποια στιγμή του σιωπηρού, λαθραίου φευγιού τους. Το δέντρο είναι εκεί όταν ξεσπάει ο όλεθρος, όταν η πρωτεύουσα γίνεται στάχτη και ερείπια, ακόμα κι όταν οι έφηβοι εξαφανίζονται. Δεκαετίες αργότερα, ο Κώστας επιστρέφει. Έχει γίνει βοτανολόγος και ψάχνει να βρει ντόπιες ποικιλίες, στην πραγματικότητα όμως αναζητά τη χαμένη του αγάπη.
Χρόνια μετά, μια συκιά, μια Ficus carica, μεγαλώνει στον πίσω κήπο ενός σπιτιού στο Λονδίνο, όπου ζει η Άντα Καζαντζάκη. Το δέντρο είναι ο μόνος της σύνδεσμος με ένα νησί που δεν έχει επισκεφτεί ποτέ – ο μόνος της σύνδεσμος με τη βασανισμένη ιστορία της οικογένειάς της και την περίπλοκη ταυτότητα της ίδιας, ενώ προσπαθεί να εξιχνιάσει μυστικά χρόνων, με την ελπίδα να βρει τη θέση της στον κόσμο.
Μια συγκινητική, υπέροχα γραμμένη και τρυφερά δομημένη ιστορία που μιλάει για την αγάπη, τον χωρισμό, την υπέρβαση, συνδυάζοντας Ιστορία και οικολογική συνείδηση: ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ είναι το καλύτερο μέχρι σήμερα βιβλίο της Σαφάκ.

Η κόρη του Παρισιού Kristin Harmel Εκδόσεις Μίνωας

Η κόρη του Παρισιού Kristin Harmel Εκδόσεις Μίνωας 2024 Βιβλία
Η κόρη του Παρισιού Kristin Harmel Εκδόσεις Μίνωας 2024 Βιβλία

Παρίσι, 1939.

Οι νεαρές μητέρες Ελίζ και Ζουλιέτ γίνονται γρήγορα φίλες την ημέρα που συναντιούνται στο όμορφο δάσος της Βουλώνης. Αν και πάνω από την Ευρώπη απλώνεται η σκιά του πολέμου, καμία δεν υποψιάζεται το μέλλον που τις περιμένει.

Η Ελίζ γίνεται σύντομα στόχος των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και εμπιστεύεται στη Ζουλιέτ ό,τι πιο πολύτιμο έχει – τη μικρή της κόρη. Η ίδια θα αναγκαστεί να διαφύγει με πλαστά χαρτιά, για να μη συλληφθεί. Το 1943, όμως, πέφτει μια βόμβα στην περιοχή τους και το μικρό βιβλιοπωλείο της Ζουλιέτ μετατρέπεται σε ερείπια. Ο κόσμος των δύο γυναικών καταρρέει, αγαπημένα πρόσωπα χάνονται για πάντα και ο αγώνας για επιβίωση γίνεται πιο επιτακτικός από ποτέ.

Έναν χρόνο αργότερα, με τον πόλεμο να οδηγείται προς το τέλος του, η Ελίζ επιστρέφει για να ξανασμίξει με την κόρη της, αλλά η Ζουλιέτ έχει εξαφανιστεί…

Το λεξικό των χαμένων λέξεων Pip Williams Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το λεξικό των χαμένων λέξεων Pip Williams Εκδόσεις Κλειδάριθμος 2024 Βιβλία
Το λεξικό των χαμένων λέξεων Pip Williams Εκδόσεις Κλειδάριθμος 2024 Βιβλία

Η Εσμέ, ορφανή από μητέρα, περνάει τα παιδικά της χρόνια στο σκριπτόριο ενός μικρού οικήματος στην Οξφόρδη, όπου ο πατέρας της και μια ομάδα λεξικογράφων συγκεντρώνουν λέξεις για το πρώτο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης που θα κυκλοφορούσε ποτέ. Η Εσμέ κάθεται κάτω από το τραπέζι διαλογής. Μια μέρα πέφτει στο πάτωμα ένα χαρτί με τη λέξη «δούλα». Κανείς δεν το αναζητά. Η Εσμέ κρύβει το χαρτί στο μπαούλο μιας νεαρής υπηρέτριας και αρχίζει να μαζεύει κι άλλες λέξεις που οι άντρες χάνουν, απορρίπτουν ή και αγνοούν. Αυτές οι λέξεις τη βοηθούν να καταλάβει τον κόσμο.
Όσο περνούν τα χρόνια, η Εσμέ συνειδητοποιεί ότι κάποιες λέξεις θεωρούνται πιο σημαντικές από άλλες, κι ότι λέξεις και έννοιες που σχετίζονται με τα βιώματα των γυναικών συχνά δεν καταγράφονται. Έτσι αρχίζει να συγκεντρώνει λέξεις για ένα άλλο λεξικό: Το λεξικό των χαμένων λέξεων.

Το Λεξικό των χαμένων λέξεων εκτυλίσσεται την εποχή που το κίνημα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών βρισκόταν στο απόγειό του, λίγα χρόνια πριν από τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποκαλύπτει μια χαμένη αλήθεια, κρυμμένη ανάμεσα στις γραμμές της ιστορίας που γράφεται από τους άντρες. Ένα απολαυστικό και λυρικό εγκώμιο στις λέξεις και στη δύναμη της γλώσσας.

Ο μικρός φίλος Donna Tartt Εκδόσεις Διόπτρα

Ο μικρός φίλος Donna Tartt Εκδόσεις Διόπτρα 2024 Βιβλία
Ο μικρός φίλος Donna Tartt Εκδόσεις Διόπτρα 2024 Βιβλία

Από τη βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέα της «Καρδερίνας» έρχεται ένα απόλυτα καθηλωτικό μυθιστόρημα για την παιδική ηλικία, την αθωότητα και το κακό.

Στην πόλη Αλεξάνδρεια της Πολιτείας του Μισισίπι, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, ένα μικρό αγόρι, ο Ρόμπιν Κλιβ Ντιφρέσν, βρέθηκε απαγχονισμένο σε ένα δέντρο στην αυλή του σπιτιού του.
Δώδεκα χρόνια αργότερα, η δολοφονία του Ρόμπιν παραμένει ανεξιχνίαστη και η οικογένειά του εξακολουθεί να ζει χαμένη στην οδύνη.
Έτσι, η αδελφή του Ρόμπιν, η Χάριετ –ιδιαίτερα ευφυής, απόλυτα αποφασισμένη και επηρεασμένη σε υπερβολικό βαθμό από τη μυθοπλασία του Κίπλινγκ και του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον–, ξεκινά να ανακαλύψει τον δολοφόνο.
Έχοντας τη βοήθεια μόνο του Χίλι, του αγαπημένου της φίλου, περνά τα αυστηρά όρια που περιχαρακώνουν τις φυλές και τις κάστες της πόλης της και βυθίζεται στην ιστορία των απωλειών της οικογένειάς της.
Γεμάτος με ανατροπές και «έναν σφύζοντα και παθιασμένο ανθρωπισμό αντάξιο του Ντίκενς» (The New York Times Book Review), ο Μικρός φίλος είναι έργο αστείρευτης σαγήνης από μια συγγραφέα με καταπληκτικό ταλέντο.

2024 Βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε συνέχεια

Εργαστήριο ραπτικής Χρυσούλα Διπλάρη Εκδόσεις 24 Γράμματα

Εργαστήριο ραπτικής Χρυσούλα Διπλάρη Εκδόσεις 24 Γράμματα 2024 Βιβλία
Εργαστήριο ραπτικής Χρυσούλα Διπλάρη Εκδόσεις 24 Γράμματα 2024 Βιβλία

…Οι μοδίστρες των λαϊκών συνοικιών του Πειραιά –κορίτσια απλά, αγράμματα τα περισσότερα, ή με στοιχειώδη μόνο εκπαίδευση– ξεκίνησαν να δουλεύουν στο σπίτι για να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα ή να «κάνουν την προίκα τους» και να παντρευτούν. Τα εργαστήριά τους, χωμένα σε αυλές, σε δωμάτια σπιτιών, σκαρφαλωμένα σε ταράτσες, με μαθήτριες ή χωρίς, με υποτυπώδεις ευκολίες, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες χιλιάδων γυναικών, προσαρμόζοντας τις δημιουργίες των μεγάλων σχεδιαστών στα μέτρα της καθημερινότητας των οικονομικά ασθενέστερων και προσφέροντας στις πελάτισσές τους όμορφα και ποιοτικά ρούχα.
Με τα «αθέατα» εισοδήματά τους από αυτή την οικιακή εργασία, τα κορίτσια της βελόνας επισκεύασαν παλιά σπίτια, έχτισαν καινούργια, αγόρασαν διαμερίσματα στις καινούργιες πολυκατοικίες και βελτίωσαν το επίπεδο ζωής της οικογένειας, προικίζοντας και σπουδάζοντας τα παιδιά τους. Με την δράση τους, επηρεάστηκε ολόκληρο το κοινωνικό-οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο των λαϊκών συνοικιών, προσφέροντας έδαφος για αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα…

2024 Βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε μείνετε συντονισμένοι στο άρθρο για να δείτε τις επόμενες επιλογές μας.

Αφήστε μια απάντηση