You are currently viewing Μη με ξεχάσεις Σόνια Σαουλίδου – Η κριτική μου
Μη με ξεχάσεις Σόνια Σαουλίδου

Μη με ξεχάσεις Σόνια Σαουλίδου – Η κριτική μου

Μη με ξεχάσεις Σόνια Σαουλίδου. Ένα ψυχολογικό θρίλερ με αγωνία, ανατροπές εξαιρετική ατμόσφαιρα και γραφή που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα.

Εισαγωγή στο Μη με ξεχάσεις Σόνια Σαουλίδου

Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία της Σόνιας Σαουλίδου. Και με αυτό το κριτήριο έχω να πω, πως κάθε φορά υπερβαίνει τον πήχη. Κάθε φορά μας παρουσιάζει ένα βιβλίο με εντελώς διαφορετική προσέγγιση στον ψυχισμό των ανθρώπων. Κάθε φορά μας παρουσιάζει μια ιστορία με πολλά μηνύματα και ξεχωριστές προεκτάσεις. Αλλά και κάθε φορά έχει να μας δώσει μια διαφορετική ιστορία που η τελική της εξέλιξη ξεπερνά κάθε φαντασία και προδιαγεγραμμένη κατάληξη. Στο μη με ξεχάσεις όμως θεωρώ πως έχει καταφέρει και ένα κλικ παραπάνω. Έχει καταφέρει να κάνει τον κάθε αναγνώστη να μπει στο πετσί της κεντρικής ηρωίδας και να βιώσει απόλυτα τα συναισθήματα της και νωχελικά να ακολουθήσει τα βήματα της προς το άγνωστο της ίδιας της ύπαρξης της.

Το τέταρτο βιβλίο της Σόνιας Σαουλίδου είναι ένα ξεκάθαρα ένα ψυχολογικό θρίλερ
Χωρίζεται σε τρία μέρη, τρεις διαφορετικές ιστορίες μέσα σε ένα παιχνίδι μυαλού από το οποίο περνούν μηνύματα συγκλονιστικά που προσαρμόζονται εκπληκτικά σε πολλά σημεία της μυθοπλασίας και δημιουργούν εξαιρετικά διαφορετικά ερεθίσματα σε κάθε αναγνώστη.

Πάμε όμως να γνωρίσουμε κάποια σημεία της μυθοπλασίας.

Πλοκή – Περίληψη Μη με ξεχάσεις Σόνια Σαουλίδου

Η Κορνίλια ξυπνά σε έναν θάλαμο νοσοκομείου έχοντας απώλεια μνήμης. Απώλεια μνήμης που φτάνει στο σημείο να μην θυμάται όνομα, ηλικία οικογενειακή κατάσταση. Μια γυναίκα ουσιαστικά χωρίς Παρελθόν. Ένα κενό χαρτί που θα αναγκαστεί να συμπληρώσει με πληροφορίες που θα της δώσει ουσιαστικά ένας άνθρωπος που εφόσον δεν τον θυμάται δεν τον εμπιστεύεται κιόλας. Πως νιώθει ένας άνθρωπος ουσιαστικά χωρίς παρελθόν; Η συγγραφέας εισχωρεί στο μυαλό και στην ψυχή της και μας παρουσιάζει αυτούσια την ψυχολογία μιας γυναίκας που νιώθει ανυπεράσπιστη. Δεν έχει σπίτι δεν έχει παρελθόν δεν ξέρει ποιον να πιστέψει και ποιον όχι. Νιώθει εντελώς μόνη και αισθάνεται πως ότι ήταν δικό της στο απώτερο παρελθόν μοιάζει ύποπτο γιατί αλλάζει διαρκώς τα δεδομένα.

Η Κορνίλια είναι σίγουρη πως δεν ανήκει στην ζωή που της λένε πως ζούσε. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Είναι αλήθεια αυτό που της λέει ο μοναδικός άνθρωπος που έχει εμφανιστεί μπροστά της μετά την αμνησία; Έχει πάρει την ζωή μιας άλλης ή συμβαίνει κάτι άλλο συγκλονιστικά ασύλληπτο; Γιατί της φαίνονται όλα καινούργια; Φταίει η αμνησία ή μήπως φταίει πως πραγματικά δεν έχει ζήσει τίποτα από αυτά που προσπαθεί να την πείσει ο υποτιθέμενος σύζυγος της; Ποιος προκάλεσε το γεγονός που την έστειλε στο νοσοκομείο και ευθύνεται για την απώλεια μνήμης της; Πως είναι δυνατόν να έχει ελάχιστους φίλους, να μην έχει συγγενείς ή γνωστούς για να πιστοποιήσουν τις αλήθειες που επικαλείται ο φερόμενος ως σύζυγος της; Ένας σύζυγος που δείχνει πως την αγαπάει αλλά μέσα της δεν ξυπνά κανένα συναίσθημα;

Εισχωρώντας στο Μη με ξεχάσεις Σόνια Σαουλίδου

Μια γυναίκα λοιπόν χωρίς παρελθόν, μια γυναίκα που δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν πέρα από το ένστικτο της, Θα βαδίζει στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού της και θα ακολουθήσει τα άγνωστα χνάρια που της παρουσιάζονται μέσα από την δικιά της πια έρευνα, για να μπορέσει να βγει επιτέλους από τον λαβύρινθο που έχει χαθεί η ψυχή της. Θα αναγκαστεί να γεννηθεί ξανά μέσα από τα στοιχεία του παζλ που της δίνονται για να ανακαλύψει ξανά τον πραγματικό της εαυτό. Και είναι συγκλονιστική διαδικασία που θα προσεγγίσει τελικά την αλήθεια της ζωής της. Αλλά και ο τρόπος που ανοίγει η ιστορία στο παρελθόν για να ανοίξει η πλοκή και να έρθουν να δέσουν τα στοιχεία με αλληλουχία και συνεκτικότητα.

Ο αναγνώστης παίρνει ενεργό ρόλο στην αναζήτηση της αλήθειας μέσα από την πολύ έξυπνη διαχείριση της πλοκής από την συγγραφέα. Που ανακατεύει εύστοχα τα γεγονότα, τα στοιχεία, τις υποψίες, την αλήθεια με την υποθετική εξέλιξη των γεγονότων μέσα από το θολό μυαλό της πρωταγωνίστριας. Ένα γυμνό και σαθρό ψέμα όμως καραδοκεί μέχρι να ξεσκεπαστεί και να φανερώσει όλη την αλήθεια.

Ο τρόμος, η ένταση και η αγωνία μεταδίδεται κυρίως από την απεγνωσμένη προσπάθεια της πρωταγωνίστριας να θυμηθεί και να ενώσει τα κομμάτια της ζωής της μέσα από τις πληροφορίες που αμφισβητεί με την αμυντική στάση της άγνοιας της και του φόβου της να εμπιστευτεί πρόσωπα και καταστάσεις που δεν αναγνωρίζει. Ο ενστικτώδης φόβος και η δυσπιστία γεμίζει συναισθήματα και αντιδράσεις. Την οδηγεί άλλοτε σε σπασμωδικές κινήσεις και άλλοτε σε μελετημένες κινήσεις έστω και αν αυτές γίνονται μόνο από ένστιχτο. Κάθε κίνηση όμως την πάει ένα βήμα μπροστά αλλοτε πιο βαθιά στον λαβύρινθο της και άλλοτε πιο κοντά στην έξοδο της λύτρωσης της.

Ο τρόμος και το μυστήριο διαχέεται και μεταδίδεται επίσης μέσα από την σκοτεινή και σκιώδη ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την αναμονή της σύνδεσης των τρων ιστοριών που έχει παρατάξει η συγγραφέας για να ενώσει εκπληκτικά τα κομμάτια που λείπουν τόσο στο μυαλό της κεντρικής της ηρωίδας όσο και στο μυαλό των αναγνωστών που προσπαθούν και αυτοί παράλληλα να καταλάβουν την ολοκληρωμένη οπτική των γεγονότων αλλά και τα σημεία εκείνα που συνδέουν τελικά τα φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα. Τις φαινομενικά ασύνδετες παράλληλες ιστορίες. Οι εξελίξεις από κάποιο σημείο και μετά είναι τόσο ραγδαίες που οι σελίδες κυλούν χωρίς να σε αφήνουν να πάρεις ανάσα.

Η ιστορία είναι τρομακτική όχι βάσει των εικόνων και των πράξεων αλλά τρομακτική γιατί οι περιγραφές αγγίζουν βαθιά την ψυχή μιας γυναίκας που δεν θυμάται. Ακουμπάει την απόγνωση της. Αναλύει την αμφισβήτηση της. Κοντράρει την βεβαιότητα με την οποία της παρουσιάζονται τα γεγονότα. Από την άλλη μεριά το σασπένς κορυφώνεται μέσα από την συγγραφική δεινότητα της Σόνιας Σαουλίδου που καταφέρνει τελικά να κουμπώσει όλα τα κομμάτια της ιστορίας της με μια αλληλουχία μοναδική. Και όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν αφήσει εν λευκώ κάθε ενδεχόμενο λογικής εξέλιξης, στις υπόλοιπες δυο αφηγήσεις της να κλείσουν με έναν τρόπο αποστομωτικό ενώνοντας τον πραγματικό συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων που περιβάλλουν μια μυθοπλασία που μαγεύει σε κάθε κομμάτι της.

Πέρα από την πλοκή και την εξέλιξη της η συγγραφέας θέτει ερωτήματα και εμφατικά διλήμματα που φέρνει στην επιφάνεια ένα και μόνο γεγονός όπως η αμνησία. Βάζει την πρωταγωνίστρια μέσα στην άγνοια της για την πρότερη ζωή της να αναρωτηθεί μαθαίνοντας σιγά σιγά από αυτά που της λένε οι άλλοι και πιο συγκεκριμένα ο σύζυγος της. Είχε ευτυχισμένη ζωή; Και πως είναι δυνατόν να ήταν ευτυχισμένη έχοντας μόνο έναν άνθρωπο στην ζωή της χωρίς παιδιά χωρίς φίλους χωρίς γονείς χωρίς εργασία;

Και καθώς η ιστορία κυλάει έρχονται και τα έντονα μηνύματα να περάσουν από μπροστά μας. Ξανά αρχικά σε μορφή διλημμάτων μέχρι να αποκτήσουμε την πλήρη εικόνα μιας απόλυτης πλέον βεβαιότητας. Χειραγώγηση του υποσυνείδητου από την αμνησία; Ή η πραγματικότητα μιας τοξικής σχέσης που η χειραγώγηση ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο αυτό που οδήγησε στην τελική κατάληξη;

Η ενδοοικογενειακή βία κατακλύζει το κείμενο, αλλά όχι στα σημεία που μπορεί αρχικά να φανταστεί ο αναγνώστης. Γιατί η διαδικασία εξέλιξης αυτού του βιβλίου είναι ένα διαρκές παιχνίδι μυαλού για το που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα. Για το ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να συνδικαστούν και να ενωθούν για να αποδώσουν την αλήθεια και να διαλύσουν το ψέμα.

Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι. Δεν πρέπει. Τίποτα δεν μας σκοτώνει πιο γρήγορα από τον φόβο. Αυτό το σκεπτικό αιωρείται διαρκώς μέσα από το ύφος και τις περιγραφές. Αυτή η αποδοχή είναι που τελικά θα καθορίσει και την μοίρα των ηρώων της καταπληκτικής αυτής ιστορίας. Η δύναμη και η αποφασιστικότητα θα τους καθορίσει. Ο φόβος δεν θα τους λυγίσει. Η υπόσχεση Μη με ξεχάσεις θα τους ακολουθεί συνειδητά και ασυνείδητα μέχρι την οριστική ένωση των κομματιών που θα φέρει στην επιφάνεια την πλήρη αλήθεια. Γιατί όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν την ώρα τους. Και κυρίως οι αλήθειες.

Εξαιρετικά όλα τα ψυχογραφήματα και κυρίως η διαβάθμιση και η κορύφωση των συναισθημάτων που συσσωρεύονται μέσα στην αμφιβολία, τον φόβο, την άγνοια μέχρι την στιγμή που θα έρθει η ώρα να εξωτερικευτούν με τρόπο χειμαρρώδη και ανεξέλεγκτο για να εκφράσουν την απόλυτη αλήθεια της ιστορίας δίνοντας απάντηση σε κάθε σιωπή και σε κάθε λανθασμένη εντύπωση του αναγνώστη απέναντι στα γεγονότα. Τα πραγματικά και τα φαινομενικά.

Εν κατακλείδι

Το Μη με ξεχάσεις της Σόνιας Σαουλίδου είναι ένα ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ με πανέξυπνη πλοκή και μια καλοστημένη και ιδιαίτερη διαδικασία προσέγγισης και διερεύνησης τόσο των στοιχείων που συνθέτουν την ιστορία όσο και των αποτυπωμάτων που αφήνουν τα πάντα στις ψυχές των ηρώων. Από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα το 2024.

Αφήστε μια απάντηση